понеділок, 28 жовтня 2013 09:55

Аграрний університет могли підпалити через земельне питання - ЗМІ

Аграрний університет могли підпалити через земельне питання - ЗМІ

Вчора ввечері горів головний корпус Національного університету біоресурсів і природокористування України (колишня сільгоспакадемія), який займає дев'яте місце в рейтингу університетів "Топ 200 Україна".

Пожежа почалася о 17 годині з актового залу, де до обіду були робітники, які лакували підлогу на сцені.

"З будівлі довелося вийти через загрозу обвалення перекриття. Спочатку прибули пожежники з району, потім - колеги з інших районів. Пожежі присвоїли найвищий ранг складності", - каже спікер Світлана Водолага. Полум'я було видно навіть у Протасовому яру. Декому здавалося, що горить Голосіївський парк. Зрештою впав дах, піднявши величезний стовп іскор. Територію навколо корпусу оточили десятки міліціонерів.

Ректор вузу Дмитро Мельничук стояв біля корпусу і безсило спостерігав за тим, як вогонь знищує його. "Мій кабінет на другому поверсі, може, хоч там щось вціліє. А на третьому і четвертому - багато комп'ютерів і деякі документи. Все згоріло", - журився він. За словами керівника, вуз готувався відзначити 115-річчя, як раз в корпусі закінчували ремонт і оновили меблі.

Корпус був адміністративним, тому на пари студентам доведеться ходити. Хоча іноді тут проводилися заняття на кафедрі культурології. "Згоріли актовий зал, сцена, зал вченої ради, музей історії університету, 68-ма аудиторія, з якої велося дистанційне навчання на регіони", - розповів перший проректор Віталій Лисенко. За попередніми даними, кабінети з цінною документацією і бухгалтерія не постраждали, оскільки розташовані на першому поверсі. Але студенти вже хвилюються: "А якщо згорять квитанції про оплату навчання, що буде зі стипендією для бюджетників?".

За словами Світлани Водолаги, впоралися з вогнем о 21:30 - через чотири з половиною години. Одна з попередніх причин загоряння - будівельні роботи в актовому залі. Ускладнило ситуацію те, що тут перекриття дерев'яні і, швидше за все, не були оброблені негорючими засобами. Але речник столичної міліції Ольга Білик сказала, що провадження відкрито за статтею "Підпал".

В натовпі біля палаючого корпусу обговорювали дві версії підпалу. Одні говорили, що ректор нібито під слідством і таким чином знищує докази. За даними джерел в правоохоронних органах, проти Мельничука було відкрито вісім проваджень. А нещодавно вони були об'єднані в одну справу. Але сам ректор це заперечує: "На мене написав вісім заяв колишній співробітник вузу. Однак буквально в п'ятницю я отримав папір, що справи проти мене закриті". "Цього працівника звільнили за аморальну поведінку, - додає начальник охорони вишу Анатолій Демус. - Хотів відновитися на посаді".

Ще одна версія: хтось давно поклав око на землі ВНЗ - їх багато як в Києві, так і під Києвом, і навіть у Криму. Неофіційно співробітники вузу говорили, що хтось дуже хоче на території Голосіївського лісу побудувати котеджі, а також прибрати до рук кримську землю. Однак Мельничук коментувати ці чутки не хоче: "Нехай розбираються правоохоронні органи".

Зараз ви читаєте новину «Аграрний університет могли підпалити через земельне питання - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути