четвер, 14 липня 2011 12:07

45% українців хочуть повернути смертну кару

45% українців хочуть повернути смертну кару

45% українців хочуть відновлення смертної кари, такі дані дослідження представила компанія Research & Branding Group, вивчаючи громадську думку населення України щодо ставлення українців до смертної кари і оцінку рівня злочинності в країні.

Опитування проводилося з 20 - 31 березня 2011 методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим.

Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2075 осіб. Очікувана середня похибка вибірки складає + -2,2%.

На сьогоднішній день, 75% респондентів вважають, що рівень злочинності в Україні високий, 18% опитаних вважають, що рівень злочинності в країні середній, і лише 6,5% оцінюють його як низький.

Громадська думка в Україні щодо оцінки рішення 1999 року про скасування смертної кари розділилося на дві половини. Більша частина респондентів (45%) в цілому вважають рішення про скасування не правильним і 40% таке рішення підтримують. Не змогли відповісти на поставлене питання 14% опитаних респондентів. У регіональному розрізі кожен другий житель заходу України (51%) вважає рішення про скасування смертної кари правильним, а на півдні і сході 46% опитаних вважають таке рішення не правильним.

45% респондентів хочуть відновлення смертної кари і 43% проти такого рішення. Не змогли відповісти 12% опитаних респондентів. Найбільша кількість противників смертної кари проживає на заході України (54%), а найбільша кількість прихильників смертної кари живе на півдні і сході (48%) і в центрі України (46,5%).

Основний сенс такого покарання як смертна кара, опитані респонденти, визначають як виняткова міра для невиправних злочинців - 42%, законна міра покарання за тяжкий злочин - 31%, як засіб залякування - 23%, як абсолютно не потрібне покарання - 21%, як засіб справедливості й відплати злочинцю 18% і що смертна кара це спосіб оздоровлення суспільства та зміцнення моралі - 7% респондентів від усіх опитаних.

45% мешканців України вважають страту страшніше для людини, ніж довічне ув'язнення. 38% респондентів дотримуються зворотної точки зору: довічне ув'язнення страшніше смертної кари. Не змогли відповісти 18% опитаних.

Зараз ви читаєте новину «45% українців хочуть повернути смертну кару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути