Ексклюзиви
четвер, 16 червня 2011 09:06

Через дохлу рибу в Рівному стоїть нестерпний сморід
5

В річці Устя, що на Рівненщині, масово дохне риба. По приблизним підрахункам загинуло біля трьох тон риби.

"Ще в минулу п'ятницю в Рівному в річці Устя, яка проходить через центр міста, сталася масова загибель риби. Карасі, окуні, лящі, щуки лежать не один день і гниють, а міській владі до того немає ніякого діла. У структурах міськвиконкому працює понад 450 людей і ніхто й пальцем не поворухнув. Дохлятину до тепер не прибрали. Сморід стоїть нестерпний", - обурюється Олександр Лащук, голова фракції ВО "Свобода" в міськраді.

10 червня місцеві мешканці помітили у річці в районі стадіону "Олімп", що на вул. Набережній велику кількість здохлої риби. Вона була у воді на відрізку майже одного кілометра.

"Біля берега лежали щуки по 4-5 кг, а соми були більше 6 кг. Не думав, що в цій річці водиться така риба. Дехто з людей збирав собі на їжу, а дехто на базар носив на продаж", - розповів місцевий рибалка, який не захотів назватися.

Олександр Лащук вважає, що загинуло майже 3 тонни риби. За його підрахунками збитки становлять щонайменше 300 тис. грн.

"Міська влада не вжила жодних заходів, щодо недопущення людей на прибережну територію, не організувала збір і знешкодження мертвої риби. Більше того, ми до тепер не знаємо причини масової її загибелі. А якщо це якась небезпечна хвороба", - зазначив депутат міськради.

Мешканці найбільше нарікають на каналізаційно-насосну станцію, яка знаходиться на Набережній. Серед причин загибелі риби називають також витоки з хімчистки, або котельні. Кажуть, після закінчення опалювального сезону там промивали хімікатами котли.

В обласному управління Держрибохорони запевнили, що знають про цей випадок з першого дня й вживають всіх заходів.

"Про цей факт загибелі риби нам відомо. Вже працюють екологи та ветмедицина. Воду та рибу взято на дослідження. Причини загибелі поки назвати не можемо. Фахівці з'ясовують чи це сталося через забруднення води, а можливо вплинули природні фактори. Наприклад, через гіпоксію, тобто кисневе голодування, - пояснив Валентин Мосніцький, іхтіолог з обласного управління Держрибохорони.

Олександр Лащук сумнівається, що риба здохла через брак кисню у воді.

"Масова загибель відбулась раптово, причому всіх видів одночасно. А потреба у кисні залежить від виду риби та її активності. У санстанції напередодні досліджували воду в річці і вміст кисню був у нормі. Спеціалісти знають, що гіпоксія у риб може бути викликана і під впливом зовнішніх техногенних чинників, пов'язаних з забрудненням водойми. Наприклад, внаслідок отруєння аміаком, хлором, солями азотної кислоти", - додав він.

Депутат міськради звернувся з вимогою з'ясувати справжні причини масової загибелі риби та покарати за бездіяльність міських чиновників.

Зараз ви читаєте новину «Через дохлу рибу в Рівному стоїть нестерпний сморід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути