неділя, 29 травня 2011 13:25

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Рівень радіації на дні Тихого океану біля Японії в десятки разів перевищив норму

Рівень радіації на дні Тихого океану біля Японії в десятки разів перевищив норму

Фахівці міністерства освіти і науки Японії виявили у пробах тихоокеанського дна, узятих у берегів префектур Міяги і Ібаракі на японському острові Хонсю, концентрацію радіоактивного цезію, що в десятки разів перевищує норму, повідомляє агентство NHK.

За даними агентства, в пробах, узятих у 12 пунктах уздовж 300-кілометрової смуги тихоокеанського узбережжя між 9 і 14 травня, був виявлений високий рівень концентрації радіоактивного цезію. Так, у зразках, зібраних в 30 кілометрах від міста Сендай префектури Міягі на глибині 45 метрів, рівень цезію-137 був перевищений більш ніж у 100 разів і становив 110 беккерелів на один кілограм. А в пробах, узятих у 10 кілометрах від міста Міто префектури Ібаракі на глибині в 49 метрів, була виявлена ??концентрація цезію-137 в 50 беккерелів, тобто в 50 разів вище норми.

Як повідомив професор Токійського університету океанографії Такасі Ісімару, швидше за все, планктон абсорбував принесені течією радіоактивні речовини біля поверхні океану і опустився на дно. За словами Ісімару, необхідно провести більш масштабний моніторинг океанського дна, оскільки радіоактивні речовини на дні розпадаються досить повільно і можуть накопичуватися в тканинах більш великої риби, яка харчується живуть на дні океану креветками і крабами.

У квітні фахівці виявили в рибі, виловленої біля узбережжя префектури Фукусіма, вміст радіоактивних ізотопів цезію, в 25 разів перевищує норму.

Після руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня в Японії на розташованій на північному сході країни АЕС "Фукусіма-1" була зафіксована серія аварій, викликаних виходом з ладу системи охолодження. У результаті інцидентів на АЕС було виявлено кілька витоків радіації, що змусило владу евакуювати людей з 20-кілометрової зони навколо АЕС, ввести заборону на перебування людей у ??зоні відчуження, а також направити настійні рекомендації з евакуації жителів низки районів, розташованих у радіусі 30 кілометрів і більше від АЕС.

Пізніше стала з'являтися інформація про виявлення в ряді районів Японії радіоактивних елементів, зокрема, ізотопів йоду і цезію, в повітрі, морський та питній воді, а також в продуктах.

?

Зараз ви читаєте новину «Рівень радіації на дні Тихого океану біля Японії в десятки разів перевищив норму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути