середа, 06 квітня 2011 18:21

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Японці накриють "Фукусіма-1" захисними листами вартістю $1 млрд

Японці накриють "Фукусіма-1" захисними листами вартістю $1 млрд

Японці домоглися перших серйозних успіхів у боротьбі з ліквідацією наслідків аварії на АЕС "Фукусіма-1".

Компанія-оператор АЕС TEPCO повідомила, що повністю зупинено витік води з високим рівнем радіаційного забруднення. Тріщину в резервуарі 2-го енергоблоку, що з'явилася в результаті землетрусу 11 березня, вдалося закласти з третьої спроби, закачавши 1,5 тисячі літрів суміші підвищеної твердості - "рідкого скла", повідомляє Сегодня.

Телеканал NHK показав кадри, на яких видно, що потік води з 2-го реактора зменшився у декілька разів.

Тепер йде боротьба з 1-м реактором, де виникла загроза вибуху водню, що утворився в результаті руйнування паливних стрижнів. У реактор почали закачувати азот. Якщо цей альтернативний спосіб виявиться вдалим, азот закачають в 2-й і 3-й реактори.

У довгостроковій перспективі - накриття "Фукусіма-1" захисними листами з матеріалу, який всмоктує радіонукліди. Вони повинні будуть не допустити подальший витік радіації з АЕС, яка виводиться з експлуатації.

Роботи з встановлення цих листів розпочнуться лише восени, оскільки експерти вважають, що тільки до вересня рівень радіації на "Фукусіма" знизиться до безпечних показників. Саркофаг обійдеться в $ 1 млрд.

Між тим, Індія стала першою країною, яка повністю заборонила продукти з Японії через аварію на АЕС. Мораторій введений на три місяці. США, Росія, Китай і Південна Корея ввели заборону лише на молоко, м'ясо, морепродукти і овочі з чотирьох японських префектур.

Європейський комітет з радіаційного ризику оголосив, що через витік на АЕС від онкозахворювань можуть загинути 200 тисяч японців, які проживають у радіусі 100 км від станції. Їх врятує лише негайна евакуація мінімум на рік.

Зараз ви читаєте новину «Японці накриють "Фукусіма-1" захисними листами вартістю $1 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути