понеділок, 21 березня 2011 11:58

Спецтема: Війна у Лівії

Обама закликає розширити коаліцію проти Каддафі, ЄС говорить про законність

Обама закликає розширити коаліцію проти Каддафі, ЄС говорить про законність

Міністр закордонних справ головуючої в Євросоюзі Угорщини Янош Мартоні сподівається, що операція проти Лівії повністю відповідає міжнародному праву.

"Я сподіваюся, що їхні дії повністю відповідають міжнародному праву і увінчаються успіхом", - заявив він після прибуття на зустріч глав МЗС 27 країн ЄС у Брюсселі.

Одним з питань порядку денного чергової наради є ситуація в Лівії.

Відповідаючи на запитання, як він ставиться до заяви Ліги арабських держав (ЛАГ), що метою резолюції Ради Безпеки ООН є не нанесення повітряних ударів по Лівії, а встановлення безпольотної зони, Мартон сказав, що це буде з'ясовано.

"У нас сьогодні відбудеться поглиблена дискусія щодо всіх аспектів", - сказав міністр.

Тим часом Президент США Барак Обама висловився за ширшу коаліцію в діях проти Лівії, повідомив в Ріо-де-Жанейро супроводжуючий його в поїздці по країнах Латинської Америки радник з нацбезпеки Том Донілон.

За його словами, в неділю Обама провів телефонну розмову з королем Йорданії Абдаллою Другим, і обидва співрозмовники дійшли згоди про необхідність розширення коаліції проти Каддафі.

Донілон також повідомив, що США не визнають оголошене лівійським лідером перемир'я.

"Ми вважаємо, що це (перемир'я) була неправдою, і воно було тут же порушено", - сказав радник з нацбезпеки президента США.

У минулий четвер РБ ООН прийняв резолюцію, що передбачає можливість проведення іноземної військової операції для захисту населення Лівії від військ лідера країни Муамара Каддафі.

Операція почалася в суботу. У ній беруть участь США, Великобританія, Франція, Італія і Канада, до них незабаром приєднаються Бельгія та Іспанія. Сили коаліції вже випустили по об'єктах ППО Лівії понад 120 крилатих ракет. За даними лівійської влади, загинули більше 60 людей.

Зараз ви читаєте новину «Обама закликає розширити коаліцію проти Каддафі, ЄС говорить про законність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути