Ексклюзиви
понеділок, 29 липня 2013 14:48

"Потрощимо вікна, як у Врадіївці" - в Умані вимагали звільнення головлікаря пологового будинку
10

Фото: Фото: Ірина Мусаєва

Сьогодні в Умані на Черкащині вимагали відставки головного лікаря та переатестації працівників місцевого пологового будинку.

О 9-й годині ранку до парку Шевченка, що неподалік райвідділу міліції, починають сходитись люди. Вимагають розслідувати справу щодо раптової смерті немовляти. Новонароджений прожив два дні і помер 23 липня після того як почав задихатись. Лікарі врятувати малюка не змогли.

"Якщо не з'явиться головний лікар пологового, ми самі підемо туди і змусимо відповісти за злочини своїх підлеглих. Потрощимо вікна, як у Врадіївці", - говорить молода жінка у світлій сукні.

За пів години на центральній алеї парку збирається сотня уманчан. У руках тримають згорнуті плакати та теки з документами. Кілька людей підключають мікрофони та акустичні колонки. Підходить головний лікар Уманського пологового будинку Борис Кримковський. Люди стають навколо нього.

"Ви хоч раз намагались підрахувати, скільки діток померло у вашому пологовому будинку? Щораз тільки й чути, що або вбили когось або покалічили", - запитує його жінка в світлій футболці.

"За весь час своєї роботи не скажу. Але за останні два роки зафіксовано 9 дитячих смертей. У кожному випадку була своя причина", - відповідає Кримковський.

"А ще скільки діток ви інвалідами зробили. А все тому, що вам різниці нема, скільки життів загубити. Наша влада - це банда, і вона вас прикриває", - лунає із натовпу жіночий голос.

До мікрофона підходить Ірина Тімановська. Одягнена у чорну сорочку та спідницю, на голові в жінки мереживна чорна пов'язка.

"Кілька днів тому через недбальство лікарів померла дитина моєї сестри. Пологи почались вдома. Поки їхала швидка, їх прийняв брат. Народився син Костя, важив майже 4 кілограми. Дитинка була зовсім здорова. Нас з сином забрали до пологового. Згодом у нього раптово почала "скакати" температура. Сеча була з кров'ю. Дитина почала задихатись. Лікарі переконували, що нічого страшного нема, це так має бути. Потім нам сказали, що Костя помер", - каже жінка.

"Я вас розумію. Наполягаю на проведенні незалежної експертизи в Києві", - відповідає Кримковський.

Люди розгортають плакати з написами "Неспроможні рятувати - звільняйте місця", "Лікарі - вбивці", "Вбивць до відповідальності", "Скільки коштує життя?".

"Я до вас зверталась 3 роки тому з больовим шоком, - говорить в мікрофон Ірина Сінькевич. - Мені одразу сказали, що потрібно терміново робити операцію. За неї вимагали 10 тисяч гривень. Лікарі відмовлялись оперувати мене, доки їм не привезуть ці гроші. Ми заплатили. Що трапилось під час операції, ніхто не розповідає, журнал не показують. Долікуватись нормально я не могла, бо мені не надали інформацію про операцію. Через страх перед уманським пологовим я була змушена народжувати в Києві недоношену дитину. У малюка ДЦП. Тепер я займаюсь лікуванням дитини. Мені всього 23 роки, а я не знаю як жити далі".

"Та бути не може, щоб вам не показали журнал. Прийдіть завтра до пологового і ми вам надамо всю інформацію", - говорить лікар.

Натовп скандує "Ганьба!".

До мікрофону підходить Анна Довга. Під час пологів її дитина померла.

"Говорили, що якщо не народжу, будуть витягувати дитину щипцями. Народився хлопчик вагою 3920 грам. Під час пологів його потягнули за голову і дитина перестала дихати", - розповідає жінка.

"Ми розслідували цю справу. Винний лікар отримала адміністративне покарання", - говорить головлікар.

"Це ж кримінальна справа, а не адміністративна. Вбивці!" - кричить у відповідь білява жінка в фіолетовому халаті.

"Моя донька також народжувала у вашому пологовому. Під час вагітності вона здавала всі аналізи. Коли прийшов термін, лягла на збереження, хоча й боялась, бо по лікарні постійно бігали таргани. У вихідні в неї почались перейми. Лікаря не було. Кесарів розтин зробили запізно. У малюка розпочалось кисневе голодування. Після народження дитина увесь час билась головою, під час годування захлиналась молоком. Ми поїхали до Черкас, але там нам поставили невтішний діагноз. Збираємо гроші на лікування в Німеччині, але шансів на одужання дитини зовсім мало", - каже уманка Ольга Дідура.

Через годину мітингувальники вирушили до відділення міської прокуратури, де продовжили акцію. Головний лікар пологового своєї причетності до смертей немовлят не визнав.

Зараз ви читаєте новину «"Потрощимо вікна, як у Врадіївці" - в Умані вимагали звільнення головлікаря пологового будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути