вівторок, 09 липня 2013 18:25
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Молодих жінок не працевлаштовуватимуть офіційно

Починаючи із цього місяця, вагітні жінки та їхні роботодавці платитимуть податок. Це передбачають зміни до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до них, із виділеної допомоги жінкам, що йдуть у декрет, Податкова братиме із роботодавця 33 відсотки єдиного соціального внеску та 2 відсотки від допомоги — із вагітної.

Відпустку в зв'язку з вагітністю та пологами зазвичай дають після 30 тижнів вагітності й виплачують наперед. Це щонайменше 6100-6400 гривень, залежно від відпрацьованих днів у місяці й розміру зарплати. Минулого місяця, у червні, таку суму отримували молоді матері. Віднині ж підприємство-роботодавець має заплатити 2013 — 2112 гривень єдиного соціального внеску за свою вагітну працівницю, а майбутня мама — 122-128 гривень у Податкову. Фактично мама отримає на 120-150 гривень менше. А її роботодавцю декретна відпустка обійдеться на третину дорожче.

Подібним нововведенням уряд хоче наповнити бюджет, бо через зниження виробництва за останні півроку на 9,3 відсотки, падіння ВВП на 1,1 відсоток зменшилися надходження. А від податку на вагітних Держскарбниця щомісяця отримуватиме додаткових 100 мільйонів гривень. Це непогане наповнення, але те, що уряд взявся за соціальні статті означає одне — бюджет у надкритичному стані.

Якщо ж уряд вже вирішив взятися за оподаткування вагітних, то краще б навів лад із нарахуванням на народження дитини. Зараз 29160 гривень нараховують за народження першої дитини, 58320 гривень — за народження другої. Окрім того, що це великі суми, то їхнє цільове призначення не контролюється. Неблагополучні верстви населення народження дітей поставили на конвеєр, аби тільки отримати за це кошти. Так може, тут треба було б оптимізувати витрати? Дозволити витрачати цю допомогу лише на необхідні для немовлят речі? Тоді б це заробітчанство на народженні закінчилося б і зменшилися б додаткові витрати із бюджету.

Бо від оподаткування допомоги вагітним користі буде небагато, ці надходження не врятують держкарбницю, бо вони щомісяця на 5-7 відсотків знижуватимуся. Для малих і середніх приватних підприємств платити більше третини податку від допомоги на відпустки вагітним дуже накладно. Вони шукатимуть можливі шляхи оминути ці витрати — не оформлюватимуть офіційно дівчат або вимагатимуть при влаштуванні на роботу від них медичну довідку про те, що вони не вагітні.

У державних установах заплатити додаткові кошти легше, там їх впишуть до щорічного бюджету й отримуватимуть від Держказначейства. Однак керівники держустанов також намагатимуться не брати молодих. Адже Держказначейство нерідко затримує виплати. Після цього виникають труднощі із вагітними підлеглими.

Міжнародні компанії вчасно виконуватимуть всі зобов'язання перед державою та перед вагітними. Проте вже за кілька місяців вони скоротять набір молодих жінок, щоб зменшити свої витрати.

Жінкам, що завагітніли, буде надто складно знайти роботу. Краще її шукати, поки немає видимих ознак вагітності. Проте якщо вагітній пропонуватимуть роботу за неофіційну зарплату, в неї не буде виходу. Доведеться погоджуватися. Держава знову замість того, щоб захищати громадян їх серйозно підставила.

Зараз ви читаєте новину «Молодих жінок не працевлаштовуватимуть офіційно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути