Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 15:15

Найціннішими ялинковими іграшками на виставці у Києві виявилися герої казок
22

Ялинка у Києві традиційно з'явилася усередині 19 століття. За українськими звичаями, був дідух, вертеп. А в міській культурі з'явилася ялинка як традиційний атрибут Різдва
Фото: Фото: Сергій Старостенко
Іграшки були, переважно, німецького виробництва. У нас представлені зразки картонних іграшок, або як їх ще називають дрезденський картонаж - прикрашений золотистою або сріблястою фарбою. Тут і птахи, і тваринки, і навіть отакі паровозики
Іграшки були, переважно, німецького виробництва. У нас представлені зразки картонних іграшок, або як їх ще називають дрезденський картонаж - прикрашений золотистою або сріблястою фарбою. Тут і птахи, і тваринки, і навіть отакі паровозики

Близько тисячі новорічних речей представили на виставці "Спогади київської ялинки", майже половина з них - ялинкові прикраси. Також тут можна побачити три ялинки, Дідів морозів, Снігуроньок, вітальні листівки, у тому числі української діаспори, старі фото, святковий стіл та інші новорічні принади.

"Виставка вийшла теплою й домашньою. Не дивлячись на те, що коли ми думаємо про Новий рік, відразу згадуємо ялинку, не завжди вона супроводжувала це свято. Ще сто років тому ялинку виставляли на Різдво, 24 грудня. Ялинка у Києві традиційно з'явилася усередині 19 століття. За українськими звичаями, був дідух, вертеп. А в міській культурі з'явилася ялинка як традиційний атрибут Різдва", - говорить провідний науковий співробітник Музею історії Києва Ольга Друг.

Колекцію почали збирати у 2007 році. Значну частину принесли до музею кияни. Зокрема, ялинку з пап'є-маше та іграшки (віслючок, Червона шапочка, кіт і собака) передала родина Малакова й Комарової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічні радянські листівки були схожі на політичні агітки

Ольга Друг розповіла про перші іграшки, якими прикрашали ялинки у 19 столітті:

"Іграшкових магазинів у Києві було не дуже багато. Найбільший - магазин Івана Кордеса, заснований ще в 1834-му. Іграшки були, переважно, німецького виробництва. У нас представлені зразки картонних іграшок, або як їх ще називають дрезденський картонаж - прикрашений золотистою або сріблястою фарбою. Тут і птахи, і тваринки, і навіть отакі паровозики. Весь набір коштував від 5 до 10 рублів. Це доволі дорого. Тоді ж випускали набори з картону - діти могли вдома самі зробити собі іграшки".

Виставка охоплює період до 1966 року. За словами організаторів, тоді іграшки ще були цікавими, індивідуальними, це була, переважно, ручна праця. Пізніше це вже був штампований продукт.

Найціннішими експонатами Ольга Друг називає унікальні колекції радянських іграшок:

"Коли в 1953 році в СРСР російською вийшов переклад книги Джанні Родарі "Пригоди Чіполліно", ленінградська фабрика випустила невеликим тиражем серію персонажів казки. Тут ми бачимо і сеньйора Помідора, і барона Апельсина, й інших. Потім серії доповнювалися. Ще одна колекція - серія, що вийшла до 150-річчя Пушкіна, - його казкові персонажі. У нас на виставці є іграшки до казок про Золоту Рибку і Царя Салтана. І остання - це космічна серія, яка стала популярною після польоту Гагаріна. Там представлені ракети, супутники, скафандри..."

Виставка триватиме  до 20 січня 2013 року в Музеї історії міста Києва за адресою: вул. Б. Хмельницького, 7.

Зараз ви читаєте новину «Найціннішими ялинковими іграшками на виставці у Києві виявилися герої казок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути