Ексклюзиви
четвер, 25 грудня 2014 09:50

Слова, що ознаменували 2014 рік: Колоради
5

 
"Ленточка, ты чудно выглядишь. Тем более - на фоне остальных", - хочеться перефразувати російського письменника, який успішно втік зі своєї батьківщини до Нью-Йорка, Сергія Довлатова. В оригіналі герой звертався до Лєночки.
 
Зі смугами чорних і жовтогарячих кольорів, які в Україні вже стали стійкою асоціацією цьогорічних подій на Донбасі, історія давня.
 
1769 року цариця Катерина Друга затвердила найвищою військовою нагородою в Російської імперії Орден Святого Георгія. Елементом нагороди було чорно-жовте або чорно-помаранчеве тло.
 
Теперішня російська влада почала відроджувати символ аж у 2005-му. Під гаслами "Спасибо деду за победу", "Я помню, я горжусь" силами молодіжної пропутінської організації "Наши" та державних ЗМІ встановлена традиція у квітні чіпляти стрічки на видні місця.
 
Акцію проводять, аби підтримати пам'ять про перемогу над Німеччиною у другій світовій війні, незважаючи на те, що саме в час тієї війни стрічку носили російські солдати, які воювали на стороні Третьго Рейху. Комітет визволення народів Росії (КОНР) нагороджував нею вояків Російської визвольної армії (РОА).
 
Серед нагороджених георгіївською стрічкою і відомий непоступливою війною проти Радянського Союзу президент Фінляндії Карл Густав Маннергейм. Заслужив її, воюючи за Російську імперію в першій світовій війні.
 
  Президент Фінляндії Карл Густав Маннергейм Георгіївський орден 4-го ступеня отримав, воюючи в Першій світовій війні у складі Російської імператорської армії. А вже 1940 року керував обороною Фінляндії від СРСР. З 1941 по 1944 Фінляндія була союзником Німеччини.
Президент Фінляндії Карл Густав Маннергейм Георгіївський орден 4-го ступеня отримав, воюючи в Першій світовій війні у складі Російської імператорської армії. А вже 1940 року керував обороною Фінляндії від СРСР. З 1941 по 1944 Фінляндія була союзником Німеччини.
 
Зараз, у розпал чергової хвилі "георгіївського патріотизму", запустився зустрічний креатив. Зрозуміло, що переважно - в Україні.
 
Через смужки носіїв стрічок стали називати колорадськими жуками та просто колорадами.

 

Якийсь дотепник підклав звук реклами сільськогосподарського засобу "Антиколорад" на нове зображення:
 
Після весни 2014-го й анексії Криму кількість фанатів стрічки різко зросла, як і нетерпимість до неї. В різних країнах росіяни почали вислуховувати невдоволеність таким символом:
 
У травні Голова Сейму Литви Лорета Граужинене назвала ці стрічки "моментом, який дратує суспільство" і закликала не їздити з ними у громадському транспорті. Тоді ж російська акторка Лідія Федосєєва-Шукшина скаржилася, що через "георгіївську кокарду" фінські прикордонники відправили її авто на стоянку і ретельно обшукали.
 
Якщо задатися пошуками відеосвідчень спричинених стрічкою бійок і сварок, то, крім українських міст, пошуковики видають найбільше роликів, записаних у Грузії. Очевидно, тамтешня громадськість активніша через те, що 2008 року Росія подібним чином, використовуючи танки та літаки, захопила п'яту частину грузинської території.

Якісь білоруси, запобігаючи конфліктам, стали діяти на випередження:

  Таку роз'яснювальну роботу проводили цього літа на вулицях Білорусі
Таку роз'яснювальну роботу проводили цього літа на вулицях Білорусі
 
На заході України теж давно є колоради. Музичні. Попри назву, хлопці з гурту Los Colorados, насправді, бандерівці. Червоно-чорний прапорець на альбомі диску про це каже. Останні роки музиканти гастролювали Європою, в підкреслено сільському стилі переспівуючи західні хіти. А тут підійде поставити їхню пісню про "бек-вокалістку, яка, падла, на концерт ніяк не годна попасти". Так вони оголошують пісню співачки Ані Лорак, яку зараз і в Києві бойкотують, і в Москву вже не дуже хочуть запрошувати:
 
 
Але не всім легко жартувати з цього приводу. В Пермі порушено кримінальну справу проти художника Антона Мирзіна на псевдо Paperdaemon. У Києві на виставці патріотичних плакатів була ось така його робота:
 
  Плакат Антона Мирзіна "тягне" в РФ на ув’язнення
Плакат Антона Мирзіна "тягне" в РФ на ув’язнення
 
На батьківщині на таку творчість зуміли подивитися крізь 280-ту статтю російського Кримінального кодексу: "публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності, здійснені з використанням інформаційно-телекомунікаційних мереж, в тому числі в мережі інтернет".
 
Після цього автор сказав, що спробує отримати політичний притулок в Україні.
 
Отакий небезпечний для змальовування образ постав. А здавалося б - комашка...

В наступних розвідках у розділі Мова на сайті Gazeta.ua у такому ж ключі будемо писати про "кіборгів", "ватників", "укропів", "хунту", "птн пнх" й інші поняття, що встигли стати буденними за останній рік.
Зараз ви читаєте новину «Слова, що ознаменували 2014 рік: Колоради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути