вівторок, 03 січня 2017 21:10

Померла астроном, яка зробила колосальні відкриття

Померла астроном, яка зробила колосальні відкриття

3 січня минули дев'ятини від дня смерті видатної вченої — астронома 87-річної Віри Рубін. Померла у ніч проти 25 грудня у Сполучених Штатах Америки. Жила у Прінстоні, штат Нью-Джерсі.

Про це повідомляє ABC.

Рубін стала відомою через те, що знайшла підтвердження існування темної матерії. Вчена мала багато відзнак за свої наукові досягнення. Зокрема, стала другою жінкою-астрономом, яка була обрана до Національної академії наук США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер відомий на увесь світ кондитер

Віра Рубін з середини 1960-х працювала в лабораторії Інституту Карнегі у Вашингтоні. Разом з астрономом Кентом Фордом, який створив чутливий спектрометр, Рубін довела, що швидкість обертання матерії в дискової частини галактик, всупереч розрахункам, не зменшується з віддаленням від центру, залишаючись майже незмінною.

Результати її досліджень показали, що реальна маса галактик значно більша, ніж маса зірок. Це стало аргументом на користь існування темної матерії.

У ніч на 15 жовтня помер у харківській лікарні через інсульт астроном 79-річний Клим Чурюмов. Стало погано в поїзді, коли їхав зі столиці до Харкова на зустріч із молодими науковцями.
Зараз ви читаєте новину «Померла астроном, яка зробила колосальні відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути