середа, 01 лютого 2017 14:17

Перекладач з перської помер від двостороннього запалення легень

Перекладач з перської помер від двостороннього запалення легень

30 січня на Личаківському кладовищі у Львові поховали перекладача з перської мови, сходознавця, та літературознавця 55-річного Романа Гамаду.

Помер 27 січня в лікарні від двостороннього запалення легенів. Викладав історію перської літератури на кафедрі сходознавства філологічного факультету у Львівському університеті ім. І. Франка. Був одним із засновників кафедри. 20 років працював завідувачем відділу коректури у видавництві "Світ".

"Його переклади дуже якісні. Міг цілий день шукати український відповідник, щоби влучно передати ідею східного автора. Вмів зацікавити студентів, його пари завжди відвідували. Перекладав багато творів, найбільше гумористичних. Але був скромний та мовчазний, рідко розповідав анекдоти, – розповідає декан філологічного факультету 36-річний Святослав Пилипчук. – Обіцяв мені ще партію у настільний теніс зіграти, але не встигли. Хвороба його здолала за два місяці. Не встиг завершити свого останнього перекладу поеми "Шах-наме" Абулькасима Фірдоусі. У Львові нема перекладачів з перської рівних йому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незрячая поэтесса чувствовала стихи на ощупь

Роман Гамада 2004 року нагороджений Почесною грамотою Міністерства культури й ісламської орієнтації Ісламської Республіки Іран. Тоді відвідував цю країну.

Окремими книгами вийшли його "Перські оповідки" у 2-х томах , перекладені з унікального рукопису, переписаного в Індії 1687 р., "Анекдоти про муллу Насреддіна", "Весела книга" Алі Сафі. У 2008 р. спільно з видавництвом "Навчальна книга Богдан" заснував дві нові серії – "Скарби Сходу" та "Пам'ятки світової літератури".

Дружина Наталя та донька Віра тиждень перед смертю Романа Романовича збирали гроші на лікування. Витрачали у лікарні по 14 тис. грн на добу.

Зараз ви читаєте новину «Перекладач з перської помер від двостороннього запалення легень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути