Ексклюзиви
вівторок, 01 вересня 2015 17:26
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Порошенко розпустить Раду після ухвалення змін у Конституцію

31 серпня Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції в частині децентралізації. Проти виступили фракції Радикальної партії та Самопомочі ("за" проголосували четверо - Gazeta.ua). Наступного дня лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив про вихід "радикалів" з коаліції та перехід в опозицію до влади.

- Президент Петро Порошенко та його Адміністрація навчилися займатися політичним розподілом праці. Те, що потрібно Путіну або входить до спільних планів російського та українського президентів, голосується через так звану "гібридну ширку". "Опозиційний блок" разом із лояльними до Кремля мажоритарниками легко переходять під керівництво АП. А питання, які стосуються внутрішніх українських проблем голосуватимуться звичайною парламентською більшістю. Такий механізм запрацював під час прийняття конституційних поправок.

Порошенко не боїться, що конституційна більшість "всохне" через його неправильну політику. Він розуміє, що під час голосування по серйозних питаннях завжди знайде допомогу зі сторони керованих Кремлем фракцій та народних депутатів. При цьому сама більшість не буде далі валитися. Бо "Самопоміч" позиціонує себе як політсила, яка займається реформами. А в опозиції це робити дуже важко. "Батьківщина" теж не піде на розрив з більшістю. Бо знає, що означає залишатися один на одним з розлюченою президентською владою.

Зараз відбувається формування так званої суперпрезидентської партії. За кілька місяців Порошенку треба буде проштовхнути у другому читання рішення щодо змін до Конституції. І після цього він використає будь-який привід для розпуску Верховної Ради. Вчинить за принципом: "вчинивши злочин, потрібно негайно позбавитися доказів". У даному випадку тих, хто забезпечив йому необхідні результати голосування. Це розуміють усі керівники фракцій.

Тому "радикали" правильно чинять. На місцевих виборах у жовтні вони отримають трохи більше голосів, ніж розраховували. Вийдуть за межі зони однієї області. А за чотири місяці, коли оголосять дострокові вибори, матимуть політичний результат - що пред'являти електорату.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко розпустить Раду після ухвалення змін у Конституцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути