пʼятниця, 29 травня 2015 12:51

Депутати Київради одноголосно підтримали українізацію столиці

На киян чекає "якісна українська музика" в громадському транспорті, а бюджетників - ще й україномовні комп'ютери на роботі.

Київська міськрада одноголосно затвердила Концепцію розвитку української мови, культури та виховання історичної пам'яті у жителів міста Києва на 2015 – 2020 роки, - повідомлає Gazeta.ua.

  Жодного проти, ніхто не утримався
Жодного проти, ніхто не утримався

"Одне з останніх опитувань показало, що менше 20% киян спілкуються виключно українською мовою в побуті та на роботі. Для того, щоб популяризувати державну мову, ми спільно з представниками громадських організацій, науковцями, краєзнавцями, вчителями, керівниками департаментів, діячами культури та активістами розробили дієвий план заходів на 2015-2020 роки, який дозволить популяризувати українську мову, культуру, традиції серед киян", - каже розробник проекту Олександр Вовченко.

Як повідомляє сайт мерії, заходи Концепції умовно розподілено на п'ять векторів: діловодство, громадське життя, ЗМІ, освіта, культура: "По кожному напрямку структурні підрозділи виконавчого органу Київради (КМДА), комунальні підприємства тісно співпрацюватимуть із громадськими організаціями. Серед іншого, Концепцією передбачена участь депутатів та працівників КМДА у Всеукраїнському диктанті, переведення комп'ютерів у бюджетних установах на україномовні інтерфейси, трансляція якісної української музики в комунальному транспорті, відкриття віртуальних музеїв, конкурси на кращі постановки та сценарії вечорниць".

 

Обіцяють також замість практики нав'язування тактику популяризації: "Для цього дуже багато уваги зосереджено на сучасних засобах комунікації: створення сайтів і порталів, робота в соцмережах, проведення флешмобів, інтерактивних конкурсів, розміщення креативних плакатів з історії України".

Заходи Концепції увійдуть до міських цільових програм, їх буде враховано при складанні навчальних планів та в роботі бюджетних установ. Кроки, які потребують бюджетного фінансування, будуть здійснюватися з 2016 до 2020 року. Виконання заходів, які не потребують додаткових витрат або реалізовуватимуться в співпраці з громадськими організаціями, розпочнеться з другого півріччя 2015 року.

Раніше Портал мовної політики анонсував запровадження цієї програми.

"При розробці Концепції акцент ми робили на тому, щоб через знання нашої культури та історії піднести авторитет української мови серед молоді. Сподіваюся, що найближчим часом житимемо все-таки в україномовному Києві", – зазначав Вовченко й обіцяв українізувати столицю:

 
Зараз ви читаєте новину «Депутати Київради одноголосно підтримали українізацію столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути