четвер, 14 травня 2009 18:35

За дозвіл сіяти мак Андрій Світличний заплатив мільйон гривень

Автор: фото: REUTERS/Ahmad Masood
  Селянин з провінції Шеван в Афганістані збирає вцілілі зелені маківки, після того як поліція переорала його поле. Місцева влада заборонила селянам сіяти опіумний мак. Місцеві наркотики переправляли на Захід
Селянин з провінції Шеван в Афганістані збирає вцілілі зелені маківки, після того як поліція переорала його поле. Місцева влада заборонила селянам сіяти опіумний мак. Місцеві наркотики переправляли на Захід

Підприємець Андрій Світличний, 42 роки, вирощує мак. Під посіви четвертий рік орендує 380 га паїв на півдні Київської області.

— Тільки не пишіть, у якому районі, — просить "ГПУ". — Бо в Україні 2 мільйони наркоманів.

Світличний отримав ліцензію Мінагрополітики, погодив її в Департаменті боротьби з незаконним обігом наркотичних речовин.

— Не помню, в скільки обійшлася ліцензія. Разом із хабарами відвалив десь мільйон гривень.

Посіви маку патрулює Державна служба охорони. За годину чергування міліціонера бізнесмен платить 31 грн, за цивільного охоронця — 24 грн. На маковому полі щозміни чергують шестеро. Їх перевіряють на судимість та наркотичну залежність.

— Наркомани по колу надрізають лезом зелену маківку. На бинти вимочують молочко. Потім їх виварюють. Отримують опіум, — розповідає охоронець Павло Притуляк, 24 роки. — Найважче чергувати, коли головки зелені та коли мак уже зібраний. Маковиння вивозять і спалюють, але воно часто не згорає до кінця. Треба охороняти. Наркомани збирають макову соломку.

Спеціальної сільгосптехніки для маку не потрібно. Сіють сівалкою. Жне звичайний комбайн. Посів, обробка, охорона та збирання 1 га поля обходяться у 5 тис. грн. Із нього збирають 4–6 ц маку. Центнер макового насіння коштує 3,2 тис. грн. Тобто Світличний має до 14,2 тис. грн чистого прибутку з 1 га, понад 5 млн грн на рік.

— Може, хтось і поласиться на шалені прибутки. Але тиск на мене шалений. Заледве в області  когось зловили з маковою соломкою — СБУ одразу до мене. Місцеві чиновники мало до інфаркту не доводять.

Ліцензію на вирощування маку в Україні мають 70 господарств.

Зараз ви читаєте новину «За дозвіл сіяти мак Андрій Світличний заплатив мільйон гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути