четвер, 23 червня 2011 06:15

За один іспит викладач зібрав зі студентів 3500 гривень

За один іспит викладач зібрав зі студентів 3500 гривень

Літня сесія 20-річному Володимиру, студентові Вінницького педагогічного університету, обійшлася в 1 тис. грн. Платив за іспити та заліки.

— У мене чотири екзамени і п'ять заліків, — розповідає. — Англійська дуже складна. Тому дав 400 гривень. Простіше заплатити, ніж вивчити. Викладачі в нас не настирні. Якщо не хочеш — не плати. Майже кожен студент-бюджетник у нас поступав по знайомству. Ото через знайомих і домовляємося. Передаємо в конверті. Якщо ти геть нулячий, нічого не знаєш, ставлять не більше трійки.

Двоюрідна сестра Володимира навчається заочно. Платить по 100 грн за кожен залік і по 200 — за іспит.

— Якщо немає через кого передати гроші, несуть викладачеві додому. Ще ніхто з них не відмовлявся, — продовжує студент.

28-річна Анастасія — студентка-заочниця Вінницького торговельно-економічного інституту. Розказує тамтешні тарифи: за залік — 150 грн, за екзамен — 300. Цього року захистила диплом. Керівникові дипломної заплатила 1 тис. грн.

— Роботу писала сама. Там багатенько помилок. Хотіла п'ятірку. Гроші в конверті поклала в дипломну і понесла на перевірку. Керівник спершу віднєкувався, та все ж узяв, — каже Анастасія.

Її друзі навчаються в аграрному і медичному університетах. Розповідали, що їхні викладачі хабарів не беруть.

Черкасець 22-річний Сергій почав платити, перейшовши на заочне відділення. Цього літа випускається з Черкаського національного університету ім. Хмельницького.

— Староста скликав усіх наших і сказав здати по 100 гривень із кожного. Тих, хто заплатив, записав у список і поніс викладачеві з грошима. Я спершу не хотів платити. Але ж усі дали гроші. Іти проти групи? А потім ще й в одиночку екзамен здавати? Довелося заплатити. Це й же викладач приймав у нас іспит на першому курсі. Нічого не вимагав. А от заочники мусять платити. Гроші носять або староста, або лаборант. Через посередника дорожче. Кожен накручує. У викладача такса 250 гривень. Лаборантці треба дати з націнкою — 300. Різницю — собі в кишеню.

В університеті заведено робити "благодійні внески", каже Сергій.

— Викладачка охорони та безпеки життєдіяльності сказала купити їй пачку кольорового картону для методичок. Нібито коштує 45 гривень. А на фірмі виявилося, що ціна пачки — 245. Ми купили менше, на 45 гривень. Не пройшло. Не ставила залік, доки не принесли цілу пачку. Часто ми розраховувалися картками поповнення рахунку мобільного. Так фізкультуру здавали. Один пропуск — одна карточка.

Сесія в університеті ім. Хмельницького обходиться в 3 тис. грн, порахував заочник. Дізнавався про розцінки викладачів Черкаського державного технологічного університету — близько 2 тис. грн за сесію.

— Там беруть відкрито, тому дешевше. А в нас — бояться. Тому, якщо вже хапають, то оберемками, — каже Сергій.

21-річна Ганна, ім'я змінене, навчається на стаціонарі Черкаського університету ім. Хмельницького. Не платить, тому не отримує стипендію.

— Для стипендії треба мати гарні оцінки і вчасно здавати сесію.  Я один екзамен не здала, бо не заплатила. Але щоб тобі на екзамені поставили трійку, треба дати 300 гривень. Хоча я ходила на всі лекції. За четвірку — 400, п'ятірку — від 500. Всі здали. А я здаватиму восени. Викладач заробив за один екзамен 3500 гривень. На другому курсі наша група купувала кондиціонер на кафедру. Старшокурсників примушували купляти комп'ютери, — розповідає Ганна.

Студенти технологічного університету, які прогулюють пари, за залік платять від 150 грн. Іспити на сотню дорожчі, розказує випускник Віталій, 24 роки.

— Деяких людей я ніколи не бачив на заняттях, а по відомостях усе в порядку. Чув, за деякі екзамени люди платили по 200 доларів.

Зараз ви читаєте новину «За один іспит викладач зібрав зі студентів 3500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути