пʼятниця, 24 червня 2016 06:00

"Вчуся збирати ікру. Кілограм коштує понад тисячу євро"

Автор: фото надане Дмитром Бутенком
  Киянин Дмитро Бутенко (ліворуч) допомагає робітникам збирати равликів на своїй фермі в місті Козятин на Вінниччині. Бізнес почав п’ять років тому. Раніше планував розводити кролів
Киянин Дмитро Бутенко (ліворуч) допомагає робітникам збирати равликів на своїй фермі в місті Козятин на Вінниччині. Бізнес почав п’ять років тому. Раніше планував розводити кролів

— У бізнес вклав близько 15 тисяч доларів. Гроші повернув за п'ять років, — каже киянин 35-річний Дмитро Бутенко. Вирощує виноградних равликів. Продає їх ресторанам, супермаркетам, приватним замовникам.

— Раніше займався металобрухтом. Скуповував метал і відправляв вагонами з Козятина Він­ницької області. Потім почалася криза. Зрозумів, що більше цим бізнесом не займатимуся. Поставив кіоски з кавою та чаєм. Якийсь час мав непоганий виторг. Згодом конкуренти знизили ціну, аби мене вижити. Запропонували купити ділянку в Козятині. То була територія колишнього панського маєтку за містом. Поряд — озеро. Погодився, планував розводити кролів.

У столичному магазині "Дари моря" побачив фаршированих равликів. Мене ця страва здивувала. Вирішив розводити. Два ящики равликів, близько 100 кілограмів, привіз із Латвії знайомий далекобійник. Заплатив за них 250 євро. Випустив на території маєтку. На корм гроші не витрачав. Влітку їм достатньо трави. За три роки кількість равликів зросла в сім разів.

Брат працює шеф-кухарем ресторану. Почали готувати равликів. Зварили першу партію. Молюски були гіркі на смак, тверді. Пробували ще. Тушили, пекли з різними соусами. Зрозуміли, що процес переробки равлика займає 18 днів. З моменту вилову до приготування він має посидіти в ізоляторі. Годувати слід морквою, капустою. Тоді не буде специфічного присмаку.

Коли їх стало багато, почали тікати з ­ферми. Обтягнув ділянку мідним дротом, підключив до нього струм. Але це не допомагало, все одно частина тікала. Найефективніший метод — тримати в закритих вольєрах. Тих молюсків, які підросли, перевожу на Київщину. Там маю цех по переробці.

Щомісяця Дмитро Бутенко продає 50 кг равликів. Один коштує 600 грн.

— Із 60 равликів виходить кілограм філе. Маринуємо його в соусі, заморожуємо. Равликів використовують у салатах, роблять шашлик, — говорить Дмитро Бутенко. — Спочатку продавав товар через сайт. Ходив у кафе, ресторани. Пропонував молюсків. Успіх був, коли одеський ресторан замовив 20 кілограмів. Так почалися перші заробітки. З часом клієнти почали самі мене знаходити. Нині на фермі працюють 15 осіб. Доглядають та збирають равликів.

Коли багато замовлень і не вистачає равликів із ферми, оголошую у Козятині прийом молюсків. Ті, які водяться на Вінниччині, не відрізняються від латвійських. Місцеві ловлять їх, здають мені. Плачу 25–35 гривень за кілограм. Але це не щороку.

Конкурентів зараз немає. Раніше молюсків завозили з Росії та Франції. Вчуся збирати ікру равликів. Вона цінна. Кілограм коштує понад тисячу євро. Можна продавати за кордон.

Зараз ви читаєте новину «"Вчуся збирати ікру. Кілограм коштує понад тисячу євро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути