пʼятниця, 12 червня 2015 07:40

Свинину і телятину замінятимуть курятиною

Автор: фото: Володимир МУКАН
  Чоловік перевіряє термін придатності cалямі в ковбасному магазині неподалік Ленінградської площі у Києві. Кілограм коштує 90 гривень
Чоловік перевіряє термін придатності cалямі в ковбасному магазині неподалік Ленінградської площі у Києві. Кілограм коштує 90 гривень

До кінця року ковбаса подорожчає на 30 гривень

До кінця року ковбасні вироби подорожчають на 35–50%, прогнозують у консалтинговій компанії "АР-груп". Серед причин називають збільшення вартості м'яса, газу, електроенергії та кормів для тварин.

— Дайте "Докторську", тільки не дорогу, — просить продавщицю літня жінка в ковбасному кіоску навпроти столичного ринку "Юність".

— Беріть за 40 гривень, — радить продавець.

— Так це ж гамно. Сильно дешево. У ній м'яса нема. Лучше телячу давайте, — купує ковбасу по 100 грн/кг.

Узимку ковбаса подорожчала на 35–40 грн.

— Спочатку всі возмущались, а тепер привикли. Покупців стає менше. Якщо купували раніше палку, зараз беруть половину, — говорить продавець 42-річна Людмила Сидоренко. Більш як 10 років торгує м'ясними виробами. — Улітку виторги ще впадуть, бо люди роз'їдуться у відпустки. Помітила, що чимало пенсіонерів купують дорожчі ковбаси — по 140–160 гривень. Кажуть, за смаком нагадують радянські. А є такі, що люблять дешеву ковбасу. У ній більше приправ і смак яскравіше виражений.

У кіоску "Салтівські ковбаси" неподалік Ленінградської площі покупців немає. Продавець перекладає ковбаси в холодильнику, поправляє цінники.

— Покупців мало, але постійні ходять. Найкраще йде салямі. Вона в маленьких палках по 300–350 грам. Коштує 30–35 гривень, — каже продавець 34-річна Людмила Білецька.

— Найчастіше купують ковбаси по 70–80 гривень. Як тільки ціни піднялися, почали менше брати вищого ґатунку й більше першого, — говорить 27-річний Ярослав Ядута, менеджер із логістики Черкаського м'ясокомбінату.

— Повністю з м'яса ковбасу ніхто зараз не робить. У складі половина нем'ясних імпортних інгредієнтів. Їх закуповують за долари. Тому й дорожчає продукція, — пояснює Микола Верницький, директор компанії "Проагро". — В Україні мало виробляють якісної свинини і яловичини для ковбас. Тому підприємства частково закуповують м'ясо за кордоном. Або взагалі завозять готовий ковбасний фарш із харчовими добавками. Іноземні технології дійшли до такого рівня, що ковбаса першого ґатунку на смак часто краща, ніж вищого.

Нині виробники намагаються втримати постійних покупців і стабільний попит на власну продукцію. Особливо бояться підвищення ціни ті м'ясокомбінати, що продають бюджетні сорти ковбаси — по 40–60 гривень за кілограм. Якщо втратять хоча б третину покупців, матимуть величезні збитки. Виробники елітних ковбас змушені зменшувати виробництво. А от асортимент ковбасних виробів до кінця року розшириться. З'явиться більше продукції першого і другого сортів. Свинину й телятину замінятимуть курятиною. Змінюватимуть рецепти. Наприклад, ковбаса "Московська" повинна містити конину. Більшість виробників додають замість неї свинину. Бо знайти в Україні якісну конину важко. Та й ціну на ковбасу тоді доведеться підняти вдвічі.

Щоб зробити ­п'ять-шість бутербродів, треба буде витратити 50–60 гривень.

Але люди все одно купуватимуть ковбасу після подорожчання. Для тих, хто жив у Радянському Союзі, це — не просто їжа, а ілюзія добробуту

Володимир Марченко, 34 роки, економіст компанії АФС

Зараз ви читаєте новину «Свинину і телятину замінятимуть курятиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути