пʼятниця, 08 лютого 2013 07:30

Степан Халіманчук заробляє на березових бруньках

Кілька соток городу Степан Халіманчук із села Заболоче Олевського району на Житомирщині засадив березами. Дерева виросли на 3-6 м заввишки. Щозими ріже гілля.

— Зараз бруньки на березі дрібні, як блохи. Мають дуже сильні лікувальні властивості. А тільки-но розпустяться, стають ненужними. Ми ріжемо старі вєтки, на них бруньки корисніші, — розповідає 45-річний Степан Халіманчук.

Із дружиною Світланою несе оберемки гілок додому. Затоплюють піч і розкладають гілля на ній. За добу обсихає. Розстеляють на долівку простирадло. Оббивають бруньки об колодку.

— Просіюємо їх через крупне сито, щоб гілки відсіяти. За день із жінкою набиваємо 8-10 кіло сухих бруньок. Зсипаємо у мішки і виставляємо на веранду. Там сухо і холодно. Як на городі все пооббираємо, ходимо в посадки за село, ріжемо там гілки. Обтріпаними віниками піч топимо.

Двічі на тиждень возять бруньки на фабрику лікарських трав у Житомир. Добираються маршруткою. Здають по 50 грн/кг. Халіманчуки заготовляють бруньки з грудня до кінця лютого. За зиму заробляють 33-40 тис. грн.

Заготівельники просять здавати насіння соснових шишок. Платять по 120 грн/кг.

— Шишки треба посушити й вибити насінини. Іноді доводиться витягувати нігтями чи пінцетом. З двох мішків шишок виходить кіло насіння, — розповідає заготівельник із Хмельницького Олександр Іванець, 37 років. — Зимою приймаємо сушені гілки вільхи. Дуже помічні від ревматизму. Кору ялини теж беремо зимою. Даємо по 30 гривень за кіло.

Зараз ви читаєте новину «Степан Халіманчук заробляє на березових бруньках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути