четвер, 06 серпня 2009 16:33

Немає грошей для виплат вкладникам "Укрпромбанку"

3 серпня "Родовід банк" почав повертати вклади клієнтам у повному обсязі. Депозити заморозили 16 березня цього року. Одночасно запровадили тимчасову адміністрацію Нацбанку.

Першого дня під центральним відділенням "Родовід банку" на столичній вул. Сагайдачного, 17 зібрався натовп. Готівка для виплат скінчилася пополудні. 5 серпня черги значно менші. На другому поверсі фінустанови чекають десяток вкладників. Для них поставили стільці.

— Не хвилюйтеся, всім грошей вистачить, — заспокоює чергу охоронець.

Киянка Марина Макаренко, 37 років, прийшла переоформити вклад 10 тис. грн.

— Коли ввели тимчасову адміністрацію, хвилювалася, що грошей своїх уже не побачу. Тепер переживати нічого. Із державним банком нічого не станеться. А з квартири, якщо заберу, їх можуть украсти, — розмірковує.

Повністю повертає вклади й "Укргазбанк".

— Вкладники можуть у будь-який час забрати й депозити, й відсотки за ними. Також повертаємо кошти достроково. Охочих забрати гроші небагато, близько 20 відсотків. Стільки ж приходили по свої депозити й до кризи, — пояснює Володимир Леонов, 46 років, начальник центру корпоративних зв"язків "Укргазбанку".

Доля вкладів в "Укрпромбанку" досі невідома. Термін мораторію на виплату вкладів сплив, проте грошей не видають. Два тижні тому уряд вирішив ліквідувати фінустанову. Коли повернуть депозити, невідомо.

— У держави немає грошей на розрахунок із вкладниками, — розповідає керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 30 років. — Якщо вкладників переведуть до Ощадбанку, той матиме великі борги, які не зможе покрити. Якщо ж "Укрпромбанк" доведуть до банкрутства, депозити повертатимуть з фонду гарантування вкладів. Але й там грошей не вистачить. Доведеться позичати в держави.

— За кордоном уже був випадок, коли власник одного банку-банкрута продавав усе майно, навіть шуби дружини, щоби розрахуватися з клієнтами. В Україні для цього потрібна політична воля, — продовжує Лупоносов.

Експерт прогнозує, що протягом цього року грошей вкладникам не повернуть.

Зараз ви читаєте новину «Немає грошей для виплат вкладникам "Укрпромбанку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути