понеділок, 07 грудня 2009 18:22

Краще не робити бізнес із друзями

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Світлана Топіліна показує рибні продукти, виготовлені на її підприємстві. Їх загортають у вакуумну упаковку, щоб довше зберігалися
Світлана Топіліна показує рибні продукти, виготовлені на її підприємстві. Їх загортають у вакуумну упаковку, щоб довше зберігалися

"У бізнес потрібно завжди вкладати. Якщо фірма не вимагає інвестицій, значить щось не працює, про це вже треба задуматися", — каже 53-річна Світлана Топіліна, директор вінницького підприємства з виробництва рибної продукції "Бріз-Т". Фірму створила 1992 року. Торік її назвали кращою торговою маркою Поділля. "Бріз-Т" має цех і кілька фірмових магазинів у Вінниці. По Україні продають понад 250 найменувань продукції.

Із чого починали бізнес?

— Мала 100 доларів. Із чоловіком їздили по рибу за кордон, а тут продавали. Зараз зі 100 доларами бізнесу не зробиш.

Чи змінився підхід роботи на підприємстві після того як у банках перестали давати кредити?

— Нам дали кредит, але щоб погасити попередні, я продала свою 4-кімнатну квартиру і гроші вклала в бізнес. Нормальний бізнесмен повинен ризикувати. Якщо ти помилився, неправильно прорахував, не був готовий до втрат, значить розплачуєшся власним майном. От недавно їздили на тренінг, там розповідали про одного зараз уже багатого чоловіка, який теж колись ризикнув і взяв великий кредит. І коли його фірма була на грані банкрутства, він продав свій дім, машину, лишився з жінкою й дітьми на вулиці. Пішли знімати квартиру, але гроші вклав у бізнес. Ні в якому разі не можна зупиняти виробництво. Тому, щоб розбагатіти, спочатку треба щось втратити.

Чого не можна робити, розпочинаючи бізнес?

— Кілька разів через відсутність грошей ми намагалися об"єднатися зі своїми друзями в одне підприємство. І коли ми рік проробили — виходило, що ми працюємо-працюємо, а в ітогє ділити нема чого. Так втратили одних друзів, інших. Тоді вирішили, що бізнесом треба займатися самостійно. Щоб вижити в кризу, ми вже почали тюлькам відрізати голови, виймати кишки, щоб її краще купували. Треба шукати компроміс, видумувати щось нове.

Ніколи не позичаю кошти після заходу сонця

Що порадите людям, які починають власну справу?

— Їм треба розуміти, що бізнес — це витрати. Забирати гроші з бізнесу не можна. Треба розраховувати, що заробітки будуть у майбутньому. Спочатку це буде середня зарплата простого робочого, і тільки коли фірма повністю окупиться і буде приносити доход, можна буде частину забирати собі.

На чому економите?

— Я не економлю, зараз будую двоповерховий будинок для своєї родини. Хочу щоб у ньому була дорога плитка, красиві меблі. Це можна розтягнути надовго, наприклад, не купити все зразу, а поступово, але мати все шикарне.

Чи маєте якісь прикмети стосовно грошей?

— Ніколи не позичаю кошти після заходу сонця, прошу, щоб прийшли за ними зранку наступного дня. Кажуть, що так можна без грошей лишитися.

Яка найдорожча річ у вашому гардеробі?

— Люблю одягатися стильно, щоб речі, які на мені, підходили одне до одного. До дорогого плаття можу купити абсолютно дешеві туфлі, якщо вони підійдуть по кольору і фасону. В основному речі замовляю в каталогах за 100–150 євро. На дорогі прикраси грошей не трачу. Я б краще вакуумну машину купила чи машину з холодильником на підприємство. Дорогі подарунки мені робить чоловік. Останній — сережки з діамантами.

Найбільші суми, які витрачали за один раз?

— За 140 тисяч купувала гектар землі в Луці-Мелешківській (село поряд із Вінницею. — "ГПУ"). Там стоять мої виробничі цехи, і держава змусила її викупити. За 200–300 тисяч купляла магазини. Зазвичай, після купівлі йдемо в ресторан із друзями, святкуємо.

Зараз ви читаєте новину «Краще не робити бізнес із друзями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути