четвер, 06 грудня 2007 19:33

Електричне опалення утричі вигідніше за центральне

"На зиму нашій тітці-інваліду купили тракторний причеп дров, на зиму має вистачити", — каже Наталія Стельмах, 33 роки. У селі Скрипчин Козелецького району Чернігівської області, за 85 км від столиці, переважно топлять печі. На зиму запасають вугілля та дрова.

— Заплатили 700 гривень за 12 складометрів, ще сотню — за доставку, — продовжує жінка. — Треба ще нарізати й порубати.

На Тернопільщині на зиму запасають вугілля. Степан Чайка, 71 рік, житель села Сороцьке, що за 27 км від обласного центру, купив 2 т дешевого дрібного антрациту — "зернят". Разом із доставкою заплатив 880 грн.

— Палимо тільки на ніч, а зрання вже зимно, аж пара з вуст іде, — каже чоловік. — У нас дві кімнати. Зимуємо в одній, а друга — замість холодильника.

Щоб обігріти обидві, треба хоча б 3,5 т вугілля. Для родини пенсіонерів це дорого.

— Погано, що вугільної бази в райцентрі вже немає, — скаржиться Чайка. — Раніше видно було, що купуєш. А тепер сільрада збирає замовлення. Потім на станцію привозять вагон вугілля. Буває, зачерпують із дна ями, воно із землею перемішане.

Опалення вугіллям — найдорожче, порахували на столичному підприємстві "Ікар". Кіловат такого тепла обходиться у 18 коп. Тепло від дров — на 3 коп. дешевше. Газове опалення утричі ефективніше — 1 кВт коштує 6 коп. Утім, Наталці Стельмах газ обходиться дорого. Із чоловіком Геннадієм та двома дітьми вона живе у великому будинку. Водяне опалення працює від старого газового котла.

— У листопаді напалили газу на 470 гривень, — скаржиться жінка. — Будемо міняти котел.

Жителька столичного передмістя Новосілки Євгенія Дубінченко, 66 років, живе у власному будинку площею 90 кв. м. Газовий котел поміняла минулого літа. На новий, марки "Атон" із насосом, витратила понад 1,5 тис. грн. Показники газового лічильника порівняла з торішніми.

— Використала в листопаді 300 кубометрів газу, на 94 гривні, — підсумовує пенсіонерка. — Торік у листопаді лічильник намотав 370 кубометрів. Із новим котлом стало набагато тепліше, хоча регулятор виставляю на половину потужності.

Сергій Биченко, 46 років, із райцентру Корсунь-Шевченківський Черкаської обл. на опалення щомісяця витрачає 70–80 грн. Його сім"я мешкає в 3-кімнатній квартирі на 73,5 кв. м. Від центрального водяного опалення відмовилися, бо ЖЕК тільки за опалення вимагав майже 300 грн за місяць.

Багатотарифний лічильник обліковує електрику за денним, вечірнім і нічним тарифами

— Хотів поставити автономний газовий котел, як усі, — згадує чоловік. — Але нам не дозволили. Сказали, технічні умови не дозволяють. Встановив електричне опалення.

Старі батареї викинули. Замість них тепер стоять акумуляційні електроконвектори. Вони вмикаються вночі. За 7-8 год. блоки зі сплаву магнезиту накопичують тепло, а вдень випромінюють його в приміщення. Для електричного опалення Биченко поміняв звичайний лічильник електроенергії на багатотарифний. Він обліковує витрати електрики за денним, вечірнім і нічним тарифами. Для цього написав заяву в районну електромережу.

— Нічна ціна на електрику у два з половиною рази нижча за денну, — пояснює. — Тоді електроконвектори вигідні. Програмую температуру в кімнатах. Коли вдома нікого немає, можна й 18 градусів підтримувати. На вечір підвищують температуру до 21–22 градусів. На ніч знову понижують. Спати краще в прохолоді.

На обладнання та монтажні роботи Биченко витратив 13 тис. грн. Тепер за тепло платить утричі менше, ніж за центральне опалення. Однак більше, ніж сусіди, за автономне газове.

— Зате електрика безпечніша за газ, може працювати без нагляду. Не те що газовий котел, — каже корсунянин. — Конвектори не спалюють повітря в квартирі, на відміну від газового.

Витрати окупляться за 15 років, порахував чоловік. Обслуговування акумуляційних електроконвекторів набагато дешевше за газові котли.

— Електрообігрівачі служитимуть до 30 років, у них нема чому ламатися, — розповідає Олександр Оберемок, 55 років, директор компанії "Ікар", що встановлює електричне опалення. — У кожному працює чотири–шість тенів. Раптом і згорить якийсь, решта працюватимуть. Заміна одного коштує 25 гривень. Якщо ж вийде з ладу газовий котел або радіатор водяного опалення, система зупиниться. А ремонт обійдеться вдесятеро дорожче.

Із наступного року ціни на природній газ підвищать наполовину — до $180 за 1 тис. куб. м. Вартість побутового газового опалення теж зросте. Тоді електричне опалення стане вигіднішим.

— В Україні половину електроенергії виробляють атомні електростанції, решту — гідроелектростанції та ТЕЦ, що працюють на вугіллі, — пояснює Лариса Третьякова, заступник директора "Ікара". — Тому електрика найближчими роками дорожчатиме мало.


Скільки витрачають на опалення сільської хати, грн


   пічне опалення

дрова
пічне опалення

вугілля
водяне
опалення

природний газ
електроакумулюючий
 обігрівач

електроенергія
 витрати на встановлення  —  — 5000–10 000 (котел, труби, радіатори, дозвільна і проектна документація, монтажні роботи)
 8000–15 000 (радіатори, регулятор температури, багатотарифний лічильник, дозвільна документація,  електромережа)
 доставка палива  50–100  50–100
 —
 витрати за опалювальний сезон  500–700  900–1500 300–500, із 2008 року — 450–750
 300–500
 термін окупності
порівняно з пічним опаленням
 —  — 10–12 років
 12–15 років
Зараз ви читаєте новину «Електричне опалення утричі вигідніше за центральне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути