пʼятниця, 10 червня 2016 05:05

Бензин може подорожчати на 50 копійок

Наступного року в Україні створять екстрений запас нафтопродуктів на 90 днів, каже голова Держрезерву Вадим Мосійчук.

— Стратегічний резерв потрібен на випадок стихійного лиха, війни, економічних негараздів. Говорять про нього з 2005 року. Із російською агресією це питання стало актуальним. Кожна країна має такий запас. Мінімально — на 90 днів. Такий норматив Євросоюзу, — каже експерт з енергетичних питань 53-річний Михайло Гончар. — Цей резерв може створювати держава за свій кошт. Вона будує бази для зберігання, купує нафту й пальне. Інший підхід — його формують за участю операторів ринку. Держава пропонує заправним мережам закупити нафтопродукти й зберігати їх. Витрати перекладають на споживачів. У Словаччині це коштує близько двох євроцентів на літр пального. В Україні бензин може подорожчати на 50 копійок. Ці витрати продавці додадуть до вартості пального. Хоча могли б із власного прибутку покрити.

Через падіння промислового виробництва звільнилися ємності для зберігання. Наприклад, у Бродах і на південному терміналі в Одесі. Сиру нафту можна тримати в нафто­проводах, що не використовуються. На переробних заводах є можливість зберігати двотижневий запас нафти.

У країнах, де є переробка, приблизно половину енергоносіїв зберігають у вигляді сирої нафти. Друга половина — бензин, дизпальне та авіаційний гас. У нас власна переробка незначна. Тому резерв на 80 відсотків складатиметься із готових нафтопродуктів.

Зараз ви читаєте новину «Бензин може подорожчати на 50 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути