вівторок, 21 липня 2009 18:34

Банк видав більше мільйона фальшивих гривень

Бізнесмен Сергій Терещенко, 33 роки, здавав у відділенні "Правексбанку" в Дніпропетровську $170 тис.

— Керівник валютного відділу одразу запросив мене в кабінет, щоб я не стояв із такою великою сумою в черзі. Нібито щоби подалі від сторонніх очей. І запевнив мене, що так обслуговують в банку віп-клієнтів, — розповідає Терещенко на прес-конференції, яку скликав минулого тижня. — І навіть запропонував провести обмін за вигіднішим для мене курсом. Але довідки про обмін не видав. Мовляв, тому й курс вигідніший, що операція необлікована.

Сергієві Терещенку видали сумку із пачками 200-гривневих банкнот. Там було понад 1 млн 300 тис. грн.

— Я звик банкам довіряти, тому гроші не розпаковував, не перераховував і не перевіряв. Виявилося, мені дали фальшиві гривні. Про це дізнався в іншому банку. Коли клав гривні на депозит, — продовжує Сергій. — Я подався назад, у "Правекс". Але там віднікувалися: "Доведіть, що міняли гривні у нас".

Потерпілий дійшов зі скаргами до центрального офісу фінустанови. Там від переговорів відмовилися.

— Ми провели детальну перевірку. Ця операція в нас не здійснювалася, — запевняє керівник прес-служби банку Світлана Ошерова.

Сергій звернувся до правоохоронців. Порушили кримінальну справу. Коли про це дізналися керівники дніпропетровського відділення — звільнили причетних до оборудки за згодою сторін.

Керівник Українського банківського порталу 30-річний Олексій Лупоносов каже, що видача фальшивих купюр, оформлення "липових" кредитів — для українських банків не дивовижа:

— Приклад працівникам нижчого рангу подають власники фінустанов, які або виводять кошти з банків, або, замість віддати депозити, вимагають від держави рефінансування. У 1990-х роках, аби влаштуватися в банк, людина мала надати відповідні рекомендації. Але тепер на посаду касира із зарплатнею 900–1500 гривень беруть будь-кого.

Лупоносов радить перелічувати і перевіряти готівку, не відходячи від каси. Якщо треба перерахувати пачки, варто попросити машинку.

— Усі операції проводьте лише через касовий вузол і беріть квитанції. Слідкуйте, аби були проставлені печатки. Великі суми не варто обмінювати через знайомих банкірів. А "пільгові" умови обміну часто виявляються обманом.

Зараз ви читаєте новину «Банк видав більше мільйона фальшивих гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути