пʼятниця, 16 листопада 2012 07:00

Автостраховку видаватимуть за 90 днів

Водіям, які постраждали в аварії і мають поліс автоцивільної відповідальності, з листопада страховку виплачують за 90 днів. Рахують із дня подання заяви.

Досі термін становив 30 днів, каже 26-річний Сергій Мусько з київської юридичної компанії "ЛБ ґруп":

— Але виплату обраховували від дня подачі останнього документа. Страховики тягнули час. Від водіїв вимагали розгорнуту довідку ДАІ, додаткові пояснення, ксерокопії паспорта чи коду. У новому законі №4652-д прописали список документів. Водій має принести паспорт, поліс, ідентифікаційний номер і техпаспорт на машину. Решту має збирати страхова компанія, а не водій.

Де гарантія, що страховики платитимуть вчасно?

— 80 відсотків організацій виплачують страховку за два-три тижні. Проте в Україні щороку зникають два десятки компаній. Перед тим гучно рекламують акції та знижки на свої поліси. Люди несуть їм гроші. Компанія працює півроку-рік, далі починаються піврічні затримки виплат. Керівництво виводить кошти. Поки водії щось відсудять, нічого буде взяти у страховика. Рахунки порожні. Починають банкрутство компанії.

Є страхові, що продають поліси тільки через відділення ДАІ та МРЕВ. У таких реальні власники — чиновники з ДАІ. Щойно їх знімають з посади, бізнес валиться, бо нема підтримки адмінресурсу.

Що робити водію, якщо страхова збанкрутувала?

— Збитки відшкодує Моторне (транспортне) страхове бюро України. Спочатку державні органи мають отримати рішення суду, що страхова компанія — банкрут. Судова тяганина триває до двох років.

На кого скаржаться найчастіше?

— Це "Міська страхова компанія", зареєстрована в Донецьку. На них кілька тисяч скарг, що не виплачують відшкодування близько року. Їхні філіали й офіс у Києві закриті, активи заарештовані. У Моторному бюро розводять руками: "Ми виключили їх із членів бюро, занесли в чорний список. Більше нічого не можемо зробити". Також скаржаться на компанії "Інвестсервіс", "Український страховий дім", "Оранта-Лугань".

 

Куди скаржитися на страховиків

Діяльність страхових компаній контролюють Міністерство фінансів та Укрстрахнагляд — Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю.

Скарги надсилають листом:

Укрстрахнагляд — 02002, м. Київ, вул. Марини Раскової, 11;

Міністерство фінансів — 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2.

 

Зараз ви читаєте новину «Автостраховку видаватимуть за 90 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути