середа, 10 червня 2009 18:13

Андрій Семенов ремонтує старі дивани

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Андрій Семенов замінює стару оббивку дивана електропістолетом
Андрій Семенов замінює стару оббивку дивана електропістолетом

"Криза не криза, а клієнтів у мене хватає, — 36-річний Андрій Семенов знімає з вантажівки старий диван. Крізь діряве сидіння видно пружини. — На поламаних меблях не поспиш, а купити нові дорого. Хороший диван зараз більше 3 тисяч гривень стоїть".

Вінничанин ремонтує меблі понад 10 років. Має постійну базу клієнтів.

— Починав у кінці 1990-х. Якраз батьки робили ремонт у вітальні, а їхній диван повністю розлізся. Я купив на базарі нову тканину, поролон і почав ремонт. Спочатку стягнув стару тканину, зняв потертий поролон і постелив новий, тоді натягнув тканину й оббив усе дрібними цвяшками. Вийшло непогано, диван став м"якшим. А потратив на це гривень 200.

За кілька тижнів до Андрія прийшли сусіди й попросили оновити їхні меблі.

— На той час був безробітним, то й погодився. І так помаленьку почали приходити клієнти.

Чоловік дав оголошення в газету та надрукував 1000 рекламних листівок. Роздавав на базарі й у торговельних центрах. Викупив за 30 тис. грн стару хату у вінницькому мікрорайоні Тяжилів і обладнав її під майстерню.

— Ще купив електропістолет із закльопками за 700 гривень. Із села привіз стару швейну машинку "Зінгер", яка дісталася мені від прабабки, ну й молоток, гвозді, шурупи підкуповую раз на два тижні, трачу 150–250 гривень. А рік тому купив беушний грузовик за 55 тисяч гривень, щоб забирати і відвозити меблі замовникам.

У середньому ремонт дивана обходиться у 1000 грн, крісел — 500–600 грн, стільців — 100–200 грн.

Ремонтував диван 1900 року випуску, то його подушки були напхані сіном

— За тиждень можу зробити два-три комплекти, але працювати приходиться з ранку до ночі.

Тканину та поролон Андрієві привозять на замовлення із Одеси та Хмельницького.

— За метр плачу від 40 до 200 гривень, метр шкіри коштує від 150 гривень, — рахує Семенов. — Стандартний шматок поролону — 2,5 метра на метр двадцять — обійдеться у 90–120 гривень.

Семенов закуповує дешеву тканину. Дорогі пропонує у каталогах.

— Мої клієнти — це люди середнього достатку, й міняти оббивку на кожану вони не будуть. Але якщо хтось має бажання зробити дорогу, за два-три дні тканину доставлять із будь-якої точки країни.

Андрій каже, що зараз частіше приносять на ремонт сучасні дивани та крісла.

— Раніше в диванах були пружинні блоки, тепер часто замість них використовують два-три ряди цупкого поролону. Такі дивани м"якші, але через рік вони ламаються. Поролон у них повністю розсипається, і коли сідаєш, то таке враження, що сидиш на голих дошках. Я повністю викидаю з них усе і переробляю, залишається лиш дерев"яний каркас. А радянські пружини і через багато років залишаються пружними, витирається лиш верхній шар поролону. До того ж сам каркас і система кріплення у них дуже міцні. Якось ремонтував диван 1900 року випуску, то його подушки були напхані сіном.

У майстерні дають рік гарантії після ремонту. Щомісяця Семенов має близько 20 замовлень.

— Я витрачаю достатньо багато грошей на перевезення меблів, на закупку тканини, поролону, закльопок, електроенергію, але тисяч вісім гривень лишається на прожиття, — запевняє бізнесмен.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Семенов ремонтує старі дивани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути