Ексклюзиви
середа, 28 грудня 2011 10:47

Як пояснити дитині розлучення батьків

Як пояснити дитині розлучення батьків

Майже 40 тис. подружніх пар розлучилося у 2011 році. Понад 70 % мали неповнолітніх дітей. Як пояснити дітям розлучення, цікавимося у столичного психолога Володимира Клімчука.

- Як правильно почати з дитиною розмову про розлучення?

"Не варто підбирати спеціальний момент. Обом батькам треба поговорити з дитиною. Краще в обідню пору, не на вечір. Бо дитина може розплакатись, не зможе заснути спокійно".

- Які слова доречно підібрати?

"Не треба підбирати ніяких слів. Подивіться дитині в очі і почніть розмову. Можете для прикладу розповісти це як казку: що мама і тато її люблять, але від тепер житимуть окремо, бо так буде краще. Дайте дитині одразу достатньо інформації, щоб вона не фантазувала. Бо деякі фантазії будуть страшніші, ніж правда. Недомовки і шепіт посилюють напругу дітей, викликають підозри. Побережіть почуття дитини. Скажіть їй правду одразу. Мама і тато мають зайняти єдину і чітку позицію, не приховувати нічого і не замовчувати"

- У скільки років можна вести таку розмову з дитиною?

"Як тільки вона починає розуміти. Якщо дитина зовсім маленька, то краще відкласти розмову до того моменту, коли в неї виникнуть питання про те, чого мами чи тата немає поруч. Чим старша дитина, тим більше їй можна розповісти. Дітям до шести років досить сказати, що тато жити з вами більше не буде, але приходитиме у гості і дитина зможе з ним бачитися стільки, скільки захоче".

- Які помилки найчастіше роблять батьки під час такої розмови з дитиною?

"Найчастіше починають звинувачувати один одного. Батько настроює дитину проти мами: "Твоя мама погана, мене виганяє". Мати каже: "Тато такий нехороший. Ми його виженемо і почнемо жити добре. Щоб він тебе і мене не ображав". Не вмішуйте дитину у свій конфлікт. Не робіть з себе хорошого поліцейського. Для дітей ви і після розлучення залишаєтеся найдорожчими — батьками".

- Чи не краще приховати від дитини розлучення?

"Як? Це не можливо! Донька чи син рано чи пізно запитають: чому тато не приходить додому? куди поділася мама? Постійні недомовки можуть привести до страхів. Брехати дітям не можна. Все рівно рано чи пізно вони про все дізнається".


- Що не варто розповідати дитині?

"При дитині в першу чергу не можна виясняти стосунки. Не робіть її суддею. Вона не повинна вирішувати, хто хороший, а хто винен. Якщо розвалюється сім'я, то винні обоє, що не змогли зберегти її. Діти часто виявляються очевидцями бурхливих сцен, а це впливає на їхню психіку, відкладається і пам'яті. Коли такі дітки виростають, їм важко налагоджувати стосунки у дорослому житті. Вони бояться виходити заміж та одружуватися, бо бояться повторити долю своїх батьків".

Зараз ви читаєте новину «Як пояснити дитині розлучення батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути