Ексклюзиви
пʼятниця, 16 грудня 2011 13:39

Розлучитись вінчана пара не може, але шлюб часом визнають недійсним

Автор: фото: Ігор Хомич
  О. Ростислав Бубняк очолює церковний трибунал єпархії у Соборі Святого Юра
О. Ростислав Бубняк очолює церковний трибунал єпархії у Соборі Святого Юра

До 200 позовів про церковне розлучення нараховують у церковному трибуналі за рік у Львівської єпархії УГКЦ.

"Люди це називають церковним розлученням. Це неправильно. Розлучення не буває. Бо що Бог з'єднав, людина нехай не розлучає.

Але можна допустити, що шлюбу просто не було, він був недійсний на момент укладення, - розповідає судовий вікарій о. Ростислав Бубняк, очолює церковний трибунал єпархії у Соборі Святого Юра. Наприклад через примус. Мати має 5 дітей, живуть в маленькій хаті. Свою 18-річну дочку заставляє вийти заміж, щоб та ступилася із дому.

Буває, хлопець одружується з дівчиною, бо у неї впливові батьки. Пара живе разом 10 років. Він здобуває кар'єру і лишає жінку. Каже, я одружувався з тобою тільки заради вигоди. Цей шлюб можна визнати недійсним, бо вже на сам момент укладення він був створений з корисливим мотивом і брехнею".

Часто пари кажуть, що хочуть розлучитися., бо у них різні характери. Для церкви це не є причиною. Судовий вікарій відкидає таку справу.

"Я зауважив, що у 90% розлучень винні батьки пари. Надмірна опіка над сином призводить до того, що він не проростає у справжнього чоловіка.

Подружжя будує двоє людей. А не 5-п'ятеро-шестеро, з батьками, дідами. Жаліється чоловік, що його дружина живе лише словами своєї мами. Його ставлять до відома. "Мама вирішила, що ми купимо холодильник. Мама вирішила, куди ми їдемо на вихідні."

Тому свідками у справі можуть бути друзі, сусіди пари. А з батьків допускають лише одну особу від однієї сторони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість пар сваряться через гроші

Зрада не є причиною для визнання шлюбу недійсним, каже отець.

Каже мені чоловік: "Я зрадив дружину, але я її люблю". Брехня. Це ти думаєш, що любиш. Якщо є любов, ти ніколи не спричиниш болю цій людині, своїй сім'ї і дітям. Вони для тебе основне.

Хоч більшість українців відчувають байдужість до такої цінності як шлюб. Хоч вважають себе християнами. Хитрять, не можуть пояснити справжньої причини для визнання шлюбу недійсним. Насправді чоловік хоче похвалитися в суспільстві шлюбом з іншою жінкою, - продовжує отець Ростислав.

В Україні часто діє принцип: я хочу, щоб були гроші і ми були були багаті, як мені це подружжя не підходить, йду шукати інше. Але завтра хтось може втратити роботу, стати калікою. Тоді що, відкидаємо цю людині і шукаємо іншу? Я зустрічав випадки, коли жінка з такими мотивами живе вже у четвертому шлюбі. Тобто виходила заміж для того, щоб задовільнити якійсь свої егоїстичні цілі.

Популярними фразами у жінок є: "Ким я стала біля тебе?" або "Що я біля тебе доробилася?", "Чоловік не приносить додому грошей."

Українські пари живуть до смерті разом переважно заради дітей і їх добробуту.

"Винні обоє, що згасає любов. Не бійтеся щодня разів сто повторити "Я тебе кохаю". Навіть у присутності інших. Якщо про любов не говорять, то її просто немає. У нас чомусь в людей до 40 років уже згасають почуття.

Коли я жив в Італії, бачив неймовірну для України річ. Там у парку гуляють старенькі люди парами. Бабуся іде під ручку з дідусем і несе квіти.

Потім я приїхав в Україну, спостерігав. Такої пари не побачив. Ми женемося за стандартами, грішми і втрачаємо людські почуття. Мало хто із нас пам'ятає, як це, коли тато мамі казав, що любить її. Наші батьки про це не говорять. Хоча в Італії у 70-80-х роках теж були важкі часи і цінувався кусок хліба. Але любов вони зберегли."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати вирішили: заміж можна після 18, але секс до 16 років - тільки в шлюбі

Безпліддя не є причиною для ствердження Церквою недійсності шлюбу.

"Розлучатися у такому випадку - це ж те саме, що один із пари тяжко захворів. Це ж не означає, що тоді людину треба кинути? Беріть тягар одне другого і несіть - це є любов".

Коли у мене є чотири примирення на рік, я щасливий. Це можливо, коли люди щойно розійшлися і їх ще можна помирити. Якщо люди щойно розійшлися, ми не приймаємо їх заяву півроку. Маємо надію, що вони знайдуть шляхи примирення.

Церковний трибунал з приводу визнання шлюбу недійсним триває півтора року.

Зараз ви читаєте новину «Розлучитись вінчана пара не може, але шлюб часом визнають недійсним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути