пʼятниця, 01 березня 2013 22:23

Весняний авітаміноз долають збалансованим харчуванням

Весняний авітаміноз долають збалансованим харчуванням

З приходом весни люди все частіше скаржаться на поганий настрій, хронічну втому, слабкість і знервованість. Усе це за словами лікарів прояви авітамінозу, нестачі вітамінів в організмі людини після зими. Нерідко він супроводжується зниженням працездатності, погіршенням пам'яті, сонливістю, частими застудами та загострення хронічних і генетичних хвороб.

Як боротися з весняною хандрою, розповіли на прес-конференції в перший день весни імунолог та дієтолог.

- Зараз весна. Йде тепло. Прокидається вірусна інфекція, і йде виснаження організму. Наша імунна система напряму залежить від того, що ми їмо, тож в першу чергу потрібно збалансувати власне харчування, - каже імунолог Лариса Кузнєцова.

На її думку із щоденного раціону в період загострення різних недуг краще виключити їжу в якій багато барвників і консервантів, відмовитися від фастфудів і надто жирної їжі. Натомість ввести до раціону більше здорового, домашнього харчування. Перевагу надавати сирим фруктам і овочам, а також квашеним капусті, помідором, огіркам.

Як не дивно лікарі не радять вживати комплекси аптечних вітамін, навпаки, переконують, що все необхідне для організму людини є у звичайній їжі, головне в правильній кількості та пропорціях їх вживати.

- Головними вітамінами взимку є білки: м'ясо, риба, яйця, птиця, молочні продукти. Якщо ці продукти щодня є на вашому столі, то не можна говорити, що у вас нестача вітамінів, просто ваше харчування може бути недостатньо збалансоване. Важливо розуміти, що вітаміни в організм мають надходити комплексно, а харчування має бути різноманітним. Не можна чогось одного їсти багато, а іншого не їсти взагалі. Має бути певна пропорція. Так само, як і не можна наїстися фруктів влітку на увесь рік. Білкової їжі має бути найбільше, трохи менше жирів, і найменше варто вживати вуглеводів, хоча вони теж вкрай важливі для повноцінного життя. Співвідношення рослинних і тваринних жирів має бути два до одного, рослинних завжди більше. Поєднувати наприклад м'ясо з овочами або молочні продукти з фруктами, - рекомендує дієтолог Світлана Фус.

Не менш важливо, за словами фахівця, правильно розподіляти харчування протягом дня, щоб усі необхідні мікроелементи встигали засвоюватися. Тож денну норму харчів радить розділити на 4-5 прийомів їжі. Наприклад щоб отримати денну норму аскорбінової кислоти, за словами дієтолога, достатньо з'їсти апельсин і два ківі, або пригірщ заморожених влітку фруктів. Натомість не радить купувати аптечні мультикомплексні вітаміни, оскільки кожному організму людини не вистачає якогось свого вітаміну, того, що вона найменше з'їдає в продуктах харчування, тож краще за все урізноманітнити власний раціон.

Варто нагадати, що до білків ми відносимо м'ясо, рибу, птицу, яйця, сир і горіхи. Жирів найбільше міститься у вершковому маслі, рослинній олії та салі. А вуглеводами багаті усі солодощі, хлібні та макаронні вироби.

Необхідного взимку для нашого організму заліза багато в гранатах, зелених яблуках, в яйцях, бобових та зернових. Кальцієм, який є основою міцних кісток, росту волосся і нігтів, насичені всі молочні продукти, сири та яєчні жовтки, а калієм, печена картопля, курага, родзинки і свіжі червоні помідори. Магній варто шукати в рисові, гречці, квасолі і хлібові. Цинк знаходиться абсолютно у всіх морепродуктах та м'ясі, гарбузовому насінні і паростках пшениці.

На вітамін А багаті морква, буряк, червоний перець, помідори, гарбуз, і кукурудза. А щоб поновити вітамін С в організмі, варто їсти зелень, капусту, картоплю і цитрусові. Щоб запастися вітаміном Е, достатньо пити трав'яні чаї. Найкраще для цього підходить шипшина.

Незабаром у православних вірян розпочнеться Великий піст. Але навіть дотримуючись посту, лікарі не радять голодувати.

- Навіть священики кажуть, що в піст не мають голодувати діти, вагітні жінки і хворі. Справді віруюча людина, в першу чергу дотримуватиметься духовного посту. Пісту для душі. А щодо харчування, то краще виключити надто жирну і шкідливу їжу – це корисно, - каже Лариса Кузнєцова.

І всім хто дотримується посту лікарі рекомендують не забувати про соєві та бобові продукти, вживати в раціон різноманітні злаки, і не зловживати солодощами, адже глюкоза руйнує аскорбінову кислоту і не дає засвоюватися вітамінам. Натомість їсти більше фруктів, більше часу проводити на свіжому повітрі і не забувати про здоровий сон. І тоді, як кажуть, весняну хандру, як рукою зніме.

Зараз ви читаєте новину «Весняний авітаміноз долають збалансованим харчуванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути