неділя, 30 червня 2013 13:18

Перші кавуни викликають блювоту і діарею

Перші кавуни викликають блювоту і діарею
Фото: syngenta.com

На столичних ринках і у супермаркетах почали продавати перші кавуни. 1 кг коштує 4-5 грн. Попиту на ягоди нема. Кияни насторожено сприймають ранні кавуни. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла продавець Лук'янівського ринку Людмила Тарасюк.

"Є такі, що і перед Новим роком питають, чи є ще кавуни. А деякі до вересня не беруть, бо бояться отруїтися. Цього року все рано постигло. Полуниця і черешні були ще у травні. Тому ще до кінця липня по Києву відкриються клітки з кавунами", - говорить Людмила Ярославівна.

Киянка Євгенія Дорошенко тиждень провела на лікарняному, скуштувавши кавун у гостях.

"У кума на дні народження пробували перші кавуни, - розказує Євгенія. – Їли тільки я і чоловік, доньці не давали, хоча дуже просила. Вже опівночі у мене піднялася температура. О другій ночі почалася діарея і блювота. Чоловік почувався нормально. Мабуть у нього організм сильніший".

Дорошенко викликала "швидку". У лікарні їй промили шлунок.

"У лікарні одразу спитали, що їла. У них за минулий тиждень було 23 виклики. Люди труїлися динями і кавунами. Тепер кавуна мені ще довго не хотітиметься".

Відмовитися від споживання раннiх кавунів радить столичний гастроентеролог Андрій Москалюк.

"Кавуни, які починають продавати в кінці червня і на початку липня, мають багато нітратів і пестицидів, - говорить Андрій Миколайович. – Щоб швидше росли і дозрівали, їх підживлюють різними добривами і стимуляторами росту. Ранні ягоди дорогі, тому люди часто купують четвертину чи половину кавуна. Через це теж виникає багато отруєнь. Кавуни можуть бути інфіковані через немиті руки продавця і брудні ножі".

Радить не купувати кавунів, якими торгують на вулицях, вздовж автошляхів і на ринках. До перших ознак отруєння відносить блювоту, діарею і різкий біль у животі.

"На ринках і вулицях часто ніхто не контролює якості продуктів, - говорить гастроентеролог. – Якщо відчули, що отруїлися, не зволікайте і викликайте "швидку". Не годуйте ранніми ягодами дітей. До приїзду "швидкої" краще промити шлунок марганцівкою. Шлункові розлади можуть перерости у гостре харчове отруєння, порушити функцiї нирок, спровокувати виразку, захворювання печiнки i жовчовивiдних шляхiв".

Зараз ви читаєте новину «Перші кавуни викликають блювоту і діарею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути