вівторок, 21 травня 2013 05:00

Підшлункова запалюється від самогонки

Киянин 72-річний Григорій Миколайович 28 квітня потрапив у реанімацію після трьох чарок самогонки. Працював на дачі у селищі Ворзель на Київщині, коли різко заболів живіт.

— В суботу випив, але не закушував, бо не було апетиту. Як живіт став сильно боліти, попросив у сусідів дві но-шпи. Не допомогло. Боліло все, піт тік. Єлє-єлє додому до Дарниці доїхав. Там наче стало краще, ніч та день перетерпів. А ввечері неділі вже не зміг. Боляче було неможливо.

Григорій Миколайович просить не фотографувати його і не називати прізвища. Сидить на ліжку в палаті клінічної лікарні №1 у столиці. На животі шрам після операції. Спершу фахівці запідозрили у нього запалення жовчного міхура. Хвору підшлункову побачили під час операції, розповідає хірург Олександр Іванько.

— Почалося запалення підшлункової, яке спровокувало панкреонекроз. Тоді орган починає перетравлювати сам себе і відмирати, — каже лікар. — Знали, що таке буває від жовчнокам'яної хвороби, яку мав пацієнт. Але не очікували побачити аж чорну підшлункову. Жовчний вирізали, а підшлункову не чіпали. Омертвілі частинки з часом зарубцюються.

Медики називають стан "хворобою застілля". У лікарню потрапляють ті, хто переїдають та перепивають лише в окремі дні, здебільшого на свята.

— Якщо у будні з цим діагнозом поступають троє-четверо людей, то після свят на ліжках опиняються до 15 пацієнтів, — розповідає 60-річний Володимир Скиба, директор хірургічного центру київської міської лікарні №1. — Що довше свято, то більше хворих. Різних соціальних груп — від пенсіонера до мільйонера. От зараз у реанімації вчитель лежить. Худенький, ніколи не переїдав. А тут перед Пасхою голодував, довго не їв. На свято з'їв яйце, сала шматок, паски.

Найчастіше напад спричиняє неякісний алкоголь. Хвороба виникає так швидко і протікає так важко, що троє з п'ятьох помирають.

— Були шість-сім таких пацієнтів. Увечері людина святкує, вранці о дев'ятій почуває себе добре. За півгодини починається сильний біль. Приїжджає "швидка", в лікарню привозять уже синього. О дванадцятій помирає. Смертність на першому місці серед гострих хвороб.

При панкреонекрозі болить живіт і поперек, наче кільцем стискає. Сильні спазми, нудить. Починається блювота, яку не вдається зупинити. Але проносу, як при отруєнні, немає.

— Часто хворі напиваються якихось препаратів — но-шпа, активоване вугілля, знеболювальне. Їм здається, що все минулося і до лікаря не йдуть. Втрачають час, бо за добу все одно потрапляють у реанімацію. Хворим ставлять крапельниці, промивають шлунок. Дають медикаменти, щоб зменшити виділення підшлункового соку та зняти спазми. На хворе місце прикладають холод. Забороняють будь-що їсти.

За тиждень після операції Григорієві Миколайовичу дозволили пити по склянці кефіру на день. Після виписки має дотримуватися дієти — без смаженого, солоного, гострого, жиру. Каші почне їсти згодом. Назавжди заборонили пити алкоголь.

Зараз ви читаєте новину «Підшлункова запалюється від самогонки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути