середа, 16 листопада 2011 14:59

Лікарі просять інформувати їх про пологи в домашніх умовах

Лікарі просять інформувати їх про пологи в домашніх умовах

З початку року в Києві 40 мам народили дітей вдома. Минулого року таких пологів було 56. З них 80 відсотків закінчились ускладненнями для жінок.

- Україна - це цивілізована держава, але вдома пологи відбуваються нецивілізовано, - каже Михайло Макаренко, головний спеціаліст з акушерства та гінекології столиці. - У всіх розвинених країнах практикують такий спосіб народження дітей. Але там це роблять високопрофесійні лікарі. Розраховують, що у випадку ускладнення встигнуть за 4-5 хвилин доправити вагітну чи породіллю до клініки. У клініці знають, що зараз тривають пологи вдома. А в нас це роблять непрофесіонали. Мають якусь там медичну освіту. Ми їм пропонували сісти за стіл переговорів, відмовляються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На борту літака 4 бортпровідниці прийняли пологи

Фахівець стверджує, коли пологи в домашніх умовах ідуть з ускладненнями, і згодом викликають "швидку", то лікарі, які "допомагали народжувати" миттєво кудись зникають.

- Залишають жінок у критичному стані. Тиждень тому був випадок, коли жінка в Броварах народжувала вдома. Лікар її покинув. У дитини дуже сильна травма, - пояснює Макаренко.

Столичні лікарі стверджують - готові допомагати, якщо майбутня мати вирішила народжувати вдома. Але просять ставити їх до відома, аби були готові до екстрених ситуацій.

- Пологи - це громадський вибір батьків. Вони мають обирати, як і де народжувати. Але маємо поінформувати майбутніх батьків про ризики, які можуть виникнути й виникають при народженні вдома, - каже Валентина Залеська, перший заступник начальника головного управління охорони здоров'я КМДА.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі просять інформувати їх про пологи в домашніх умовах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути