пʼятниця, 16 серпня 2013 16:41

Волинянка заробляє на тараньці 2 тисячі за вихідні
7

Фото: Фото: Анна Усік

Ольга Діденко з Волині 12 років торгує сушеною і копченою рибою біля однієї з турбаз на озері Світязь.

"Чоловік і батько ловлять рибу, син чистить і сушить тараньку, коптить у бочках щук, вугрів і лящів. Це заробіток сезонний. Добре заробляємо тільки влітку, трохи менше у травні і вересні. Зимою нема де рибу дівати. Такий бізнес називаємо курортним", - сказала Діденко.

На її столі понад 200 рибин. Ціни - від 1 до 300 грн за штуку. Найдешевші - бички, найдорожчі - вугрі.

"Усю рибу ловимо і готуємо самі, - каже Ольга Володимирівна. - Хоча тут багато перекупників, які купують рибу у супермаркетах на кілограми, або привозять з Польщі, а тут продають утричі дорожче".

За 30 хв. у Діденко купують тараньки на 90 грн. Туристи беруть великого окуня за 25 грн, три карася по 15 грн за кожен, копченого линка за 20 грн. Чоловік підвозить на велосипеді копчених сомиків і сушених лящів.

"Малу рибку купують частіше, бо вона дешева, але там нема що їсти, хіба кістки обсмоктати до пива, - говорить продавець. - На замовлення привозимо на турбазу свіжу рибу по 20-30 гривень за кілограм. Найчастіше замовляють коропів і сомів. Карася не хочуть, бо смердить озером. Оптом тараньку здаємо у кафе і пивні паби по 35-40 гривень за кілограм".

Копчені вугрі коштують від 100 до 300 грн. Ціни залежать від розмірів риби. Покупцям, які беруть більше трьох вугрів, продавець робить знижки - спускає по 10-20 грн на рибині. На тараньці Діденко заробляє 2 тис. грн за вихідні.

"Гроші на вугрів не шкодують кияни. Вони і тут рибою об'їдаються під час відпочинку, і з собою везуть на подарунки по 3-5 рибин. Усі питають, чи вугрі наші, чи звідкись привозимо. Не вірять, що вони у Світязі водяться, - каже Діденко. - Щоб наловити вугрів, їздимо на Шацькі озера – Світязь, Чорне, Пісочне. У 80-х роках сюди випустили мальків з Франції. Але в неволі ця риба не розмножується. Ікру можуть відкласти. Але вона гниє, а не дозріває. Вугрі підземними каналами і річками потрапляють до нас з Європи".

Зараз ви читаєте новину «Волинянка заробляє на тараньці 2 тисячі за вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути