Ексклюзиви
вівторок, 01 жовтня 2013 16:04

Батьки готові платити лікарям, аби не робити дитині щеплення

Батьки готові платити лікарям, аби не робити дитині щеплення
Фото: p-p.com.ua

"Маю сина і доньку, - розказує киянка Лариса Волинець. – Старша Євгенія через щеплення має групу з двох років. У 18 місяців їй невдало зробили прививку від дифтерії, кашлюку і правця. Чи вона зіпсована була, чи прострочена, не знаємо. Але у нас в організмі почала набиратися вода. У дитини пухли ручки і ніжки".

За словами Волинець, дільничний лікар направила її з донькою в Охматдит.

"Там зібрався колегіум лікарів. Вирішили, що у нашої Жені проявляються симптоми хвороб, які прогресують у людей після 40-50 років. Тепер щосезону проходимо курс лікування. Коли народився син, я йому тільки від туберкульозу щеплення у пологовому будинку зробила. Ромчик навіть хворіє рідше за Женю. Коли старша принесла додому вітрянку, ми з нею мусили в лікарню на тиждень лягти, а Рома через три дні в садочок пішов, хоч щеплення від вітрянки ми йому не робили. Тепер плачу педіатру, щоб щеплення не робила, але у медичну книгу їх вносила. Без цього нас би не прийняли у жоден дитсадок. А зі старшою наступного року вже в школу підемо. Через наш гіркий досвід більшість знайомих готові платити лікарям, аби не робити дитині щеплення".

Чому в Україні після щеплень у дітей бувають ускладнення і без яких щеплень можна обійтися, кореспондент Gazeta.ua запитав у столичного сімейного лікаря Лідії Котової.

"Робити чи не робити щеплення – це особиста справа кожного, - говорить Лідія Василівна. – Ніхто не може заставити вас робити ін'єкцію дитині, якщо ви проти. З власного досвіду знаю, що понад рік у пологових будинках батьки масово відмовляються робити щеплення від гепатиту В у перший день життя дитини. Зате прививку від туберкульозу в день виписки роблять майже усі".

За словами педіатра, у Європі намагаються не втручатися в дитячий організм протягом першого року життя.

"Проти вірусного гепатиту В у Європі роблять щеплення лише у тому разі, коли хвора мама, щоб захистити немовля, - пояснює Котова. - Ніхто не може передбачити, чи будуть ускладнення після щеплення у майбутньому, як це позначиться на самопочутті дитини, як реагуватиме імунна система на введений збудник хвороби".

До виробництва, транспортування і зберігання вакцинних препаратів є багато вимог.

"Зберігання вакцин і термін їх придатності – слабка і одна з найменш контрольованих ланок у всьому ланцюжку проблем, пов'язаних з вакцинацією. У нас не у всіх поліклініках є холодильники для зберігання вакцин. Не скрізь можна проконтролювати, чи працюють ці холодильники цілодобово. Ніхто не може гарантувати, що вакцини правильно транспортувалися, особливо влітку, коли надворі спека".

За словами сімейного лікаря, батьки повинні контролювати, як зберігалась вакцина, яку мають ввести в організм їхніх дітей.

"Ампулу чи флакон на ваших очах лікар чи медсестра мають витягнути з холодильника і підігріти до кімнатної температури. Багато батьків просять, аби щеплення їхнім дітям робили вдома. Але проведення щеплень вдома заборонено інструкцією Міністерства охорони здоров'я".

Каже, влітку педіатри часто переносять щеплення через погоду.

"У спеку не варто їх робити, бо невідомо, як дитячий організм на це відреагує. Не бажано відразу після щеплення вести дитину додому. Зо півгодини посидьте у коридорі чи погуляйте поряд з поліклінікою, щоб медики могли надати дитині невідкладну допомогу у разі виникнення гострої алергічної реакції", - радить сімейний лікар.

Зараз ви читаєте новину «Батьки готові платити лікарям, аби не робити дитині щеплення ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути