вівторок, 06 квітня 2010 15:40

На Землі відбулася унікальна магнітна буря

У понеділок, 5 квітня, на Землі відбулася найсильніша магнітна буря за півтора року. Повідомлення про цю подію з"явилося на сайті російської орбітальної обсерваторії ТЕСИС.

Перші ознаки бурі з"явилися близько полудня в неділю, після чого магнітосфера заспокоїлася майже на добу. Близько 7 ранку в понеділок почалася нова серія збурень. Сильна буря почалася близько 13 години і тривала три години. Останній раз обурення такої сили були зареєстровані 11 жовтня 2008.

При цьому активність Сонця останнім часом була вкрай низькою, тому обурення магнітосфери не були передбачені системами прогнозу космічної погоди. Єдиною помітною подією на Сонці був слабкий спалах, що відбулася 3 квітня.

Вчені вважають, що він міг стати причиною магнітної бурі завдяки своїй тривалості - спалах тривав більше семи годин. За цей час вивільнилося велика кількість енергії, що спровокувала бурю на Землі через дві доби (стільки часу необхідно магнітним та плазмовим збуренням для того, щоб добратися від Сонця до нашої планети).

Магнітні бурі можуть чинити серйозний вплив на роботу електричних приладів, у тому числі супутників. Поки вчені не впевнені, як саме буря вплинула на роботу космічних та інших апаратів.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «На Землі відбулася унікальна магнітна буря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути