вівторок, 09 березня 2010 19:06

З-під води у Венесуелі постала стародавня церква (ФОТО)

З-під води водосховища в Венесуелі почала підніматися стародавня церква міста Потосі, яке було затоплене 1985 року під час будівництва греблі поруч. Через аномальну засуху вода впала на 28 метрів. Зараз церква стоїть на суходолі, пише National Geographiс.

До того, як місто Потосі затопило, в ньому жили 1200 осіб. Потім влада вирішила побудувати електростанцію в Урбінто-Капаро і долину затопили. Тепер через посуху вода сильно впала і ГЕС виробляє лише 7% потужності. А над водою з"явилася церква та дахи деяких будинків.

Доцент Інституту Кліматології в Харкові Михайло Медведєв сказав, що причиною засухи може бути зміна клімату.

"Дощові вітри змістилися і тепер багато річок на континенті можуть зміліти. Потосі було третім за потужністю водосховищем в Венесуєлі. Тепер воно майже висохло, якщо з-під води виринуло старе місто. Для країни це буде природною катастрофою, бо вона вкрита вологими екваторіальними лісами і виробляє енергію з річок. Якщо вони пересохнуть, то ліси загинуть", - вважає він.

Вчений пояснив зміну клімату глобальним потеплінням.

"Через зміну температури в океані з"явилася течія Ель Ніньйо. Вона проходить біля Південної Америки та змінює напрямок мусонів і тому дощів стає все менше. При цьому дощі починають постійно проливатися над пустелями Наска та Атакама. Це в свою чергу може загрожувати руйнуванням унікальних природних ландшафтів, що сформувалися в посушливому кліматі", - розповів Медведєв.

Зараз ви читаєте новину «З-під води у Венесуелі постала стародавня церква (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути