понеділок, 03 вересня 2012 07:31

Жителі Єнакієво в роки правління земляка стали вимирати прискореними темпами
26

Так виглядає сьогодні закинутий Єнакіївський пивзавод, в честь якого місцеві назвали селище Півновка, де народився Віктор Федорович.
Фото: Фото: Тетяна Заровна
Вулиця в Півновці, де минуло дитинство майбутнього президента.
Руїни будинку, в якому колись жили батько, мачуха, дві молодші зведені сестри і сам Віктор. Двір заріс настільки, що з вулиці будову вже не видно.

На запитання "Як пройти на найкрасивішу вулицю міста" єнакієвці надовго занурюються у роздуми. Кожен другий простодушно відповідає, що красивих вулиць в Єнакієво немає. Найбільш сумне враження справляє рідне селище Віктора Федоровича - Півновка. Розташувався навколо закритого заводу, цей район відрізняється бездоріжжям і великою кількістю покинутих будинків.

У центрі міста відсутні установи культурного дозвілля, немає жодної точки громадського харчування, крім переповненого фаст-фуду дешевої мережі. Громадський транспорт в місті не оновлювався з радянських часів. Трамваї, що десятки років очікують списання, прикрашає гнітючий напис "Завжди з вами".

Працівники центрального ринку торгують прямо з асфальту. Єнакіївська автостанція по своєму зовнішньому вигляду - найгірша будова даної спеціалізації на території Донецької області.

Єдина місцева визначна пам'ятка - міський музей, який названий ім'ям Георгія Берегового. Він відомий тепер не тільки як космонавт і двічі герой СРСР, але і як покровитель Віктора Януковича. Крім особистих речей Берегового в музеї є й інші експозиції - в тому числі присвячена талановитим спортсменам, обдарованим дітям і самому Віктору Федоровичу. Огляд експозицій коштує всього 6 гривень, але в суботній день, який так само був днем ??міста Єнакієво (1 вересня) за 2 години до музею заглянула тільки одна родина.

Зал Берегового має ексклюзивні предмети, пов'язані з освоєнням Космосу в 70-х рр. минулого століття. Всі вони подаровані Георгієм Береговим - в тому числі скафандр, спусковий апарат космічного корабля "Союз", космічні інструменти, орбітальне спецхарчування. Оригінал знаменитого фото, на якому зображені Віктор Янукович і Георгій Береговий, представлений аж два рази. Підпис вказує, що майбутній Президент і космонавт зустрічалися в 80-х рр. За офіційною версією двічі герой СРСР зіграв вирішальну роль у долі Віктора Федоровича - у 1978 домігся скасування двох вироків Януковича (тоді - просто робочого). Правда, в 2005 році прокурор Донецької області Олексій Баганець поставив цю версію під сумнів: порушив кримінальну справу за фактом підробки посадовими особами Донецького апеляційного суду двох постанов виправдувального характеру.

Сім'ї Президента присвячений в міському музеї Єнакієве окремий стенд. Причому, під фото Віктора Федоровича з синами і покійного мера міста Сергія Рухадзе з Людмилою Янукович немає табличок, які вказували б на зміст цих експонатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович побудував у рідному місті школу майбутнього. Для майбутніх керівників.

Про те, що Єнакіївський металургійний завод є в місті підприємством № 1 говорять труби, що чадять різнобарвним димом – їх видно звідусіль. Єнакіївський металургійний завод - власність Рината Ахметова, належить до найбагатших підприємств Донеччини. Його доходи не надто позначаються на доходах місцевого населення.

Єнакієвці скаржаться на бідність і місцеву владу, але більш за все лають свою екологію. ЄМЗ - головний забруднювач Єнакієве. Городяни не вірять, що керівництво колись втілить обіцяні програми щодо кардинального поліпшення ситуації. Підозрюють, що неконтрольовані викиди вкорочують їм життя. За чутками, темний час доби і негоду на заводі використовують як можливість для непомітного викиду додатково порції отруйною пилу.

У місті зростають показники онкологічних, алергійних і ендокринних захворювань, хвороб верхніх дихальних шляхів. Особливо тривожить населення факт зростання дитячої захворюваності.

Смертність в Єнакієвому в нинішньому році більш ніж удвічі перевищила народжуваність. За інформацією міського відділу статистики, за перше півріччя 2012 року в м. Єнакієве народився 641 людей, а померли 1343 людини. На початок 2012 року чисельність населення Єнакієве становила 132,1 тис. чол., А по ситуації на липень загальне число Єнакієвця скоротилося на 800 жителів. Рівень смертності в порівнянні з 2011 роком збільшився з 20,2 осіб на тисячу жителів до 20,5 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Єнакієво в роки правління земляка стали вимирати прискореними темпами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

185

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути