середа, 28 червня 2023 13:09

Зеленський пропонує офіційно перенести дати відзначення трьох великих свят

Зеленський пропонує офіційно перенести дати відзначення трьох великих свят
Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект про перенесення дат трьох великих свят. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про перенесення дат відзначення трьох важливих свят.

Офіційно пропонується встановити нові дати святкування Різдва Христового, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України. Документ розміщено на сайті парламенту.

Президент пропонує, щоб Різдво Христове в Україні офіційно відзначалось 25 грудня (замість 7 січня), День Української Державності ‒ 15 липня (замість 28 липня), а День захисників і захисниць України ‒ 1 жовтня (замість 14 жовтня).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЦУ пояснила різницю між юліанським і новоюліанським календарем

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що українському народові тривалий час нав'язувались російська ідеологія у майже всіх сферах життя, у тому числі стосовно дотримання юліанського календаря та святкування Різдва Христового 7 січня.

"Різдво Христове – це велике християнське свято, яке є невід'ємною частиною нашої української культури. Більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий – новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня", ‒ йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається також, що метою законопроекту є відмова від російської спадщини.

Нині законопроект відправлено на опрацювання у профільний Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Православна церква України повідомила про рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня.

З цього року Православна церква України відзначатиме Різдво 25 грудня. За рішення про зміну церковного календаря 24 травня проголосували єпископи на архієрейському соборі.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський пропонує офіційно перенести дати відзначення трьох великих свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути