вівторок, 09 грудня 2014 11:22

Заручниками Донбасу волонтери тепер займатимуться "під дахом" Міноборони

Заручниками Донбасу волонтери тепер займатимуться "під дахом" Міноборони
REUTERS

При Міноборони створили Об'єднаний координаційний центр звільнення заручників, який займатиметься пошуком, звільненням та реабілітацією заручників. Також питаннями соціального захисту переговорників.

До цього об'єднання увійшли 10 волонтерів, які мають досвід переговорів з ДНР та ЛНР, а також іншими незаконними збройними формуваннями. Про це інформує кореспондент Gazeta.ua.

Головою координаційного центру при Міноборони став Юрій Тандит, конфліктолог. А також - радник заступника оборони Василь Будик.

"До недавнього часу існувало багато переговорних груп, які брали участь у звільненні заручників. Часто ми не допомагали один одному, а заважали, бо вели переговори паралельно. Після створення такого центру наші кроки будуть узгоджені. Контролюватимуться Міністерством оборони за сприяння Служби Безпеки, громадських активістів та небайдужих громадян", - заявив Василь Будик.

Разом із головами Об'єднаного координаційного центру працюватимуть переговорники, лікарі, психологи та волонтери.

Зі слів Тандита, станом на 8 грудня за даними СБУ у заручниках перебувало 684 особи, 181 з яких військовослужбовці ЗСУ. 40 осіб перебувають у колонії в РФ. З початку проведення АТО переговорники звільнили з незаконного утримання понад тисячу людей.

"Усі жертви конфлікту для нас рівні, але ми, коли забираємо хлопців, ми контактуємо в основному із ЗС. Це безпека на місці переговорів та обмінів, перетин блок-постів, надання психологічної допомога, транспортування у госпіталі. Іноземні консультанти, які допомагають нам, розповіли про успішне функціонування подібних центрів при їх Міноборони", - зауважив Юрій Тандит.

Він також оголосив номер телефону гарячої лінії - 067 - 113 - 13 - 92. Сюди можуть звернутися родини заручників. З ними після звільнення працюватимуть психологи та медики для їх реабілітації. Створення такого координаційного центру наладить тиловий супровід: комфортабельні автобуси на звільнених територіях, харчування та забезпечення теплим одягом.

Центр діятиме до звільнення останнього заручника, наголосив Юрій Тандит. Також координаційний центр забезпечуватиме соцзахист переговорників. Бо їх нерідко викрадають на Донбасі.

Юрій Тандит закликав родичів не довіряти тим переговорниками, які вимагають гроші за звільнення заручників. Із такими "переговорниками" працюватиме СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Заручниками Донбасу волонтери тепер займатимуться "під дахом" Міноборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути