Ексклюзиви
пʼятниця, 04 жовтня 2013 16:27

Зарплата українських вчителів - найменша у світі, після Індонезії

Напередодні професійного свята українських педагогів аналітики порівняли зарплати вчителів різних країн світу, виявилося, що українські педагоги отримують менше всіх. У порівнянні з європейськими країнами рівень зарплати на порядок нижче: у три рази менше зарплати польських колег, в десять разів менше американських, і навіть на 600 грн менше, ніж мінімальна зарплата російських педагогів.

Вчителі в Україні заробляють близько 300 доларів на місяць, менше цінують працю педагогів тільки в Індонезії. Про це повідомляє портал bigmir)net , який до Дня вчителя порівняв статистичні дані про зарплату українських педагогів та їхніх колег з інших країн.

Згідно з аналізом статистичних даних, українські вчителі заробляють в три рази менше, ніж польські і в 10 разів менше американських колег. У сусідній Росії зарплата педагогів у школах на 600 грн вища, а максимальний рівень зарплат перевищує український більш ніж у два рази.

Автор: Скрін: censor.net.ua
 

За даними Державної служби статистики, сфера освіти знаходиться у п'ятірці найбільш низькооплачуваних галузей в Україні. Так середня зарплата в галузі у серпня 2013 склала 2542 грн, скоротившись, у порівнянні з попереднім місяцем, на 440 грн.

Українські вчителі й самі розповіли про свій заробіток. За даними опитування сайту mojazarplata.com.ua більше 7 600 українських педагогів, їх мінімальна місячна зарплата - 2400 грн, а максимальна - до 4300 грн. Це до вирахування податків - 18%. "На руки" вчителі отримують в середньому від 1970 до 3500 грн.

Нагадаємо, 2 жовтня прем'єр-міністр Микола Азаров доручив міністру освіти Дмитру Табачнику терміново запропонувати зміни до нормативної бази, які передбачали б , щоб випускники педагогічних вузів, які навчалися за рахунок бюджету, обов'язково отримували призначення за фахом і працювали в школі. При цьому питання підвищення зарплат освітянам, як спосіб привернути кадри у професію, не обговорювалося.

Автор: Скрін: censor.net.ua
 

Зараз ви читаєте новину «Зарплата українських вчителів - найменша у світі, після Індонезії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути