середа, 28 жовтня 2015 16:07

Запасів вугілля має вистачити на зиму - експерт

Запасів вугілля має вистачити на зиму - експерт
texty.org.ua

Запаси вугілля на складах українських теплоелектростанцій за період з 19 по 26 жовтня збільшилися на 3,5% - до 2,1 мільйона тонн, повідомляють у державній компанії "Укренерго".

Зазначають, що із загального обсягу палива - 1,130 млн тонн припадає на антрацитне вугілля, яке в Україні в дефіциті. Їх запаси за вказаний період збільшилися на 7,9%. Решта — це вугілля газової групи.

Палива має вистачити на зиму, якщо не буде боїв на Донбасі.

"Вважається, що мінімальний запас вугілля, який потрібен на сезон, — це 2,5 мільйона тонн. Але якщо 2,1 вже є і далі йде постійне складання — практично цього має вистачити для опалювального сезону. Звісно, якщо не почнуться активні бойові дії і не почне зсуватися лінія фронту на Донбасі,"- каже Марія Яковлєва, член колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності.

Якщо порівнювати з торішнім сезоном, коли був дефіцит в 1,5 мільйона тонн, це непоганий старт до приходу холодів.

"Тактично ми готові до цього опалювального сезону з точки зору електроенергії. Але стратегічно взагалі нічого не зроблено. Треба було робити програму на переобладнання станцій. Якщо ми не маємо доступу до антрацитового вугілля - треба міняти станції на газову групу та багато чого іншого. І робити треба публічну інформацію — хто, скільки і якого вугілля повинен складати. Щоби було видно дані, хто і де недопрацьовує і не займається. 75% генерації — це приватні структури. Державі треба контролювати їх — ставити графіки, умови, нехай вона накопичують запас. Якщо не справляються — відбирати ліцензії. Хай на їхнє місце йдуть ті, що здатні", - додала експерт.

Нагадаємо, 28 жовтня з'явилась інформація, що Україна накопичила у своїх підземних сховищах майже 17 млрд кубічних метрів природного газу. Його використають для здійснення опалювального сезону та безперебійного транзиту російського газу до ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Запасів вугілля має вистачити на зиму - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути