вівторок, 01 березня 2016 08:00

"Закон Савченко" вигідний кримінальним авторитетам - екс-голова Державної пенітенціарної служби

"Закон Савченко" вигідний кримінальним авторитетам - екс-голова Державної пенітенціарної служби
Сергій Старенький Фото: hromadskeradio.org

Екс-нардепа Віктора Лозінського умовно-достроково звільняє Бориспільський районний суд Київської області на підставі "закону Савченко". Хоча Лозінський за вбивство мав відбувати покарання 10 років. А Надія Савченко може і не потрапити під дію свого ж закону.

Говоримо про це з Сергієм Стареньким, колишнім головою Державної пенітенціарної служби.

Як сталося, що Лозінського відпускають за "законом Савченко"?

- Лозінському суттєво наблизили час, коли може розглядатись питання про дострокове звільнення. Для цього мав відбути дві третини терміну покарання. "Закон Савченко" перерахував йому чотири роки, які він перебував у слідчому ізоляторі, день за два. Тому він на цей день відбув більше двох третин терміну. А Бориспільський суд тихенько розглянув питання за клопотанням захисника. І визначив, що той підлягає достроковому звільненню.

А чому тихенько?

- А ви про це знали? Знали про це працівники пенітеціарної служби. У центральному апараті - також. Більше ніхто. Ні правозахисники, ні журналісти. Це відбувалося "втихаря".

Серед авторів закону є й Надія Савченко. Вона перебуває в ув'язненні за межами України. Законотворча процедура передбачає безпосередню, а не опосередковану участь. Виходить, що "бренд Савченко", як і саму Надію, використовували. Для чого?

- Прізвище використали. Спробуйте будь-якого депутата запитати: "Чому ти не голосував за "закон Савченко?" Ніхто з парламентаріїв не міг відмовити голосувати за закон, який подала Герой України Надія Савченко. На це і був розрахунок.

Але Савченко під дію цього закону може і не потрапити. Як бути з цим?

- Знаєте, у двох юристів - три думки. Моя точка зору - не потрапить. Але інші законодавці кажуть протилежне. Бо внесені відповідні зміни до Кримінального кодексу. Закон прописаний юридично дуже неграмотно. І допускає двозначні тлумачення. У перехідних положеннях йдеться, що він розповсюджується на осіб, у яких на цю хвилину були не відбуті вироки. У Савченко не було вироків на ту хвилину. Тому говорити, що вона підпала під закон я б не став.

Коли приймали закон, пропагували звільнення Савченко. Повну амністію. Тепер виходить, що після суду в Росії, в Україні її звільнять за відбування покарання у СІЗО. У Надії буде судимість. Як це пояснити?

- Щоб український суд і український закон почав працювати у випадку Надії Савченко, треба її екстрадувати в Україну. Тоді український суд приведе у відповідність із нашим законодавством той вирок, який винесуть у Росії.

Коли приймали документ, планували розвантажити слідчі ізолятори. А вони й досі переповнені. Що в законі упустили?

- Ви праві. Документ приймався з метою розвантажити слідчі ізолятори. За перші три тижні виконання закону із СІЗО випустили аж 100 чоловік. З колоній - більше ніж півтори тисячі. А зараз ще більше.

Закон застосовується лише до осіб, які мають вироки. Тобто вже до засуджених. А не до тих, хто перебуває в ізоляторі. Там під дію закону підпадає дуже невелика кількість людей. Як наприклад, Олександр Волконський - головний підозрюваний у справі будівельної піраміди "Еліта-центр". Він перебуває під слідством максимальний термін, який взагалі може бути за цей злочин. Тому його теж найближчим часом звільнять. Навіть якщо засудять.

А якщо законодавці хотіли розвантажити СІЗО, то треба було не цей закон приймати. А зміни до Кримінального процесуального кодексу. Де вказати чітко, який термін і за які злочини можна утримувати під слідством, під судом.

Що це означає?

- У Кодексі прописано, що слідство не може бути більше року за такими-то злочинами. Це коли розслідування веде прокуратура або міліція. А тривалість судового засідання максимального терміну немає. Через це ув'язнені сидять у слідчих ізоляторах тривалий час.

То під кого цей закон готували?

- Лозінський чи Волконський - це найбільш характерні приклади. Тому суспільство їх обговорює. Думаю, закон готувався більше під кримінальних авторитетів, лідерів злочинних груп. Щоб максимальна кількість засуджених звільнилася на свободу.

Під нього підпадають 60 тисяч засуджених. Тільки хтось вийде відразу, як Зварич. А хтось - як Лозінський.

Є загрози, що на вулицях побільшає злочинців?

- Достатньо прочитати у новинах про викрадення авто, їх пограбування або квартир. Зараз рівень злочинності вже зріс. І буде рости далі. Бо на волю виходять люди, які не підготовлені звільнятися. Якщо засуджений виходить у плановому порядку, то готується якась база - місце роботи, проживання. Тим, хто звільниться треба щось їсти, чимось займатися. І багато з них вибирає злочинний шлях. Бо іншого не бачать. Різко зростуть пограбування у темних підворіттях, крадіжки з дач, квартир, авто.

Зараз ви читаєте новину «"Закон Савченко" вигідний кримінальним авторитетам - екс-голова Державної пенітенціарної служби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути