пʼятниця, 01 серпня 2014 14:25

За перевезення бронежилетів можуть ув'язнити 20 волонтерів

За перевезення бронежилетів можуть ув'язнити 20 волонтерів
Фото: mignews.com.ua

Волонтерів, які у березні збирали у Польщі і перевозили в Україну бронежилети для України, визнали організованим злочинним угрупуванням. Справа тягнеться 4 місяці через те, що українська влада не спромоглася за цей час написати полякам офіційного листа.

"Коли нам сказали, що ми - злочинне угропування, ми спочатку подумали, що це недоречний жарт. Але це справді так. У Польщі допитано близько 70 активістів євромайдану, оголошено підозрюваними 10 волонтерів нашого Фонду та 10 колишніх учасників євромайдану," - розповідає президент Фонду "Відкритий діалог" Людмила Козловська.

Фонд працює у Польщі. 29 березня цього року кілька автомобілів, які перевозили бронежилети для українців, було затримано польськими митниками. 42 бронежилети досі знаходяться конфіскованими на складах Польщі. 20-х активістів у перші кілька діб тримали під арештом, потім випустили. Досі вони мали можливість вільно пересуватися. Поляки очікували відповіді від РНБО України, що бронежилети призначалися на потреби відомства. Однак такої довідки Фонд не добився. Тому польські юристи перевели статус 20-ти активістів із "свідків" у "підозрювані". Суд відбуватиметься у Замості, перше засідання - в наступний понеділок.

"Чому Парубій не дав нам за стільки місяців потрібного листа, слід запитати у нього, - продовжує Людмила. - Мало того, що це допомогло б волонтерам, так і ці бронежилети зараз могли би допомагати нашим бійцям. Але що можна очікувати від влади, якщо нашу доставлену до Києва гуманітарну допомогу вони не могли доправити в Донецьк. Від початку Майдану РНБО отримала від нас близько 26 тисяч доларів грішми та озброєння. Тільки завдяки журналістам і розголосу у ЗМІ Парубій направив полякам зараз потрібного листа. Також втрутилися народні депутати, МЗС, Ігор Соболєв. Однак ми розуміємо, що справді винні. Ми не могли знати, що бронежилети у Польщі прирівнюються до зброї і важкої військової техніки, і потрібно мати особливі ліцензії на їх переміщення. Нам може загрожувати до 10 років ув'язнення".

Фондують організацію "Відкритий діалог" українська діаспора, поляки та польські підприємці, які мають паралельний бізнес в Україні та Польщі. Розмір пожертв, стверджує президент фундації, становить від 5 злотих до 20 тисяч злотих - чим гірша ситуація в Україні, тим більше жертвують поляки. Усього з Фондом працюють 2000 донорів.

 

Зараз ви читаєте новину «За перевезення бронежилетів можуть ув'язнити 20 волонтерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути