понеділок, 21 червня 2010 19:25

З дня на день будинок над пенсіонерами може завалитися (ФОТО)

Грошову компенсацію у розмірі 190 тисяч гривень пообіцяли сім"ї 70-річного Ігоря Захарківа із села Лісники Бережанського району. Його хата по вулиці Мічуріна постраждала від зсуву.

Через сильні дощі і перезволоження грунту земля з"їхала" у радіусі 150 м в урочищі Толока. Як наслідок, загорожа біля дому Захарківа зсунулася на півметра, підмостка здулася і потріскала. З"явилися тріщини і на хаті, а на дорозі вирило яму завдовжки 4 метри і 3 метри углиб.

Як розповіла Gazeta.ua дочка Ігоря Захарківа Галина Поточник, районна комісія порадила їй виносити меблі з хати. Мовляв, врятувати будинок не вдасться.

"Я постійно оббиваю пороги міськради і райдержадміністрації. Їздили комісії часто. Казали, треба гору укріплювати, а грошей на то нема. Ніхто не знає, чого далі чекати. Нових дощів боїмося. Біля хати, як бомбу кинули – такі ями і тріщини", - поскаржилась вона.

Лісники розміщені за 7 км від Бережан. Село належить до Бережанської міськради.

"Спочатку були два самоскиди від мерії. Працювали два дні. А потім техніку чогось забрали. І геологів ми так і не дочекалися, - переживає жінка. – Мали ще прислати бурмашину з Тернополя. Але вона 16 тонн важить. Побоялися, видно, що від тої ваги земля зовсім завалиться".

У хаті проживає Іван Захарків із дружиною Ганною. Вони ночують у незавершеному домі дочки за кілька метрів від власного. Удень знову повертаються на своє обійстя.

"Батьки нікуди не хочуть переселятися. Не знаю, чи добре ми зробили, що погодилися. Може, до Шуфрича у Київ треба було писати чи губернатор би поміг? Гроші пообіцяли за місяць. Але за них нової хати не купиш. Дім у селі найдешевше 50 тисяч доларів коштує", - підраховує Галина Ігорівна.

Міська рада пропонує виділити земельну ділянку під нову забудову для постраждалих. Проте люди відмовляються.

"Ну кому там будуватися? Батьки уже старі. А на будівництво треба багато років і багато грошей", - продовжує жінка.

Гроші постраждалим мають виділити із обласного бюджету.

Як розповів у коментарі Gazeta.ua заступник міського голови Бережан Олег Валов, суму компенсації вираховували відповідно до кількості проживаючих і квадратних метрів житла.

"Акти уже передали на область. Якщо зсув буде продовжуватися, то люди отримають близько 190 тисяч гривень. Якщо ж земля "зупиниться", будемо продовжувати роботи із водовідведення біля гори. Давати гроші на капітальний ремонт житла наразі нема сенсу. Простіше виділити компенсацію на відселення", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «З дня на день будинок над пенсіонерами може завалитися (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути