неділя, 16 лютого 2014 06:05

Все більше українських студентів здобувають освіту за кордоном

Все більше українських студентів здобувають освіту за кордоном
Фото: zn.ua

Найпопулярнішими країнами в української молоді є Польща і Німеччина. Разом з тим, студенти-українці збайдужіли до внз Росії та США.

За останні п'ять років кількість українських студентів, які виїхали за кордон на навчання, зросла на третину - з 21,5 тис. до 32,6 тис. осіб, пише zn.ua

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром дослідження суспільства (ЦДС) на основі даних міністерств, статистичних відомств та асоціацій університетів різних країн.

Найулюбленіші країни для українських абітурієнтів, які за підсумками минулого навчального року, - Польща, Німеччина, Росія, Чехія, Італія, Іспанія, Франція, Канада та Австрія. Але безперечним лідером серед них є Польща. Постійно збільшується кількість українців в університетах Чехії, Італії, Іспанії, Канади, Австрії, Великобританії, Австралії, Швейцарії.

Втрачають популярність США і Швеція. До останньої групи країн належить і Росія. На жаль, експертам не вдалося отримати дані щодо кількості студентів-українців, які навчалися в цій країні у 2012/2013 навчальному році. Але інформація за кілька останніх років свідчить: популярність російських вузів спочатку зростала, а потім пішла на спад: у 2003/2004. р. російські дипломи отримали 3120 українців, в 2010/2011-м - 4919, а в 2011/2012. р. - 4644.

На думку експертів, для Росії українські студенти не є пріоритетними: кількість бюджетних місць для іноземців, що навчаються в Росії, щорічно збільшується, при цьому в 2011/2012. р. лише 210 з 4644 наших співвітчизників навчалися на спеціальних бюджетних місцях для іноземців. Для порівняння: в Чехії тоді ж з 1636 студентів-українців за навчання платили тільки 30.

Зараз ви читаєте новину «Все більше українських студентів здобувають освіту за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути