понеділок, 23 травня 2016 18:58

Військовим шляхом Донбас не повернути - Тука

Військовим шляхом Донбас не повернути - Тука
Георгій Тука. Фото: gazeta.ua

- Оптимальний сценарій щодо повернення Донбасу - щоб Путін забрався геть завтра вранці, - каже 52-річний Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Тука розповів Gazeta.ua, яким має бути план повернення тимчасово окупованих територій Донбасу та в які терміни треба вкластись для цього.

- Є певний план заходів, які ми пропонуємо на розгляд керівництва держави, - додає він. - Їх треба здійснювати поступово. Він включає в себе і військову, і гуманітарну сферу. Якщо брати військову, то ми будемо домагатись припинення ескалації, яку зараз спостерігаємо, відведення озброєння, введення на окуповану терористами територію озброєні підрозділи ОБСЄ або ООН. Далі починається процес демілітаризації, який включає в себе вивід або знищення військової техніки, яку завела Росія. Вона має забрати своїх найманців з окупованих територій. Україна повинна зробити певні заходи для повернення тих людей, на руках яких немає крові і які хочуть повернутись до цивільного життя. Ми маємо їм з цим допомогти.

Як саме?

- Це вже переходить у гуманітарну площину. Треба створювати робочі місця, поновлювати роботу підприємств. Частина людей може бути залучена до роботи в поліції. Паралельно з цим має тривати відновлення роботи українських державних установ за нашим законодавством. Після того, як буде запроваджений цивільний спосіб життя на Донбасі, можна вести мову про проведення виборів. Але перед виборами ми маємо гарантувати безпеку виборчих комісій, доступ наглядових міжнародних місій і таке інше. Безпосередньо маємо забезпечити рівень можливості для взяття участі в комісії всіх без виключення партій, які офіційно є в країні і відповідають українському законодавству. Після всього цього можна вести мову про проведення виборів.

Які ще є способи повернення?

- Це фактично єдиний шлях повернути не лише Донбас, а й людей, які там мешкають, до України і цивільного способу життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арестович назвав чотири кроки повернення Донбасу

Деякі експерти кажуть, що спочатку треба провести українську пропаганду.

- Одне без другого неможливо. Без технічних засобів ми не можемо забезпечити роботу українського телебачення та ЗМІ. Потрібно відновити доступ українських ЗМІ на ті території.

Скільки Україна має часу для того, щоб повернути Донбас?

- За оцінками всіх експертів, це п'ять років. Якщо впродовж п'яти років не відбувається реінтеграція окупованих територій, то вона вже не відбувається ніколи.

Чи можливо зробити це військовим шляхом?

- Я не прихильник військового шляху. Треба розуміти, в разі якщо українська армія буде здійснювати військові операції для тактично-стратегічного наступу, то я не маю сумнівів, що Росія зробить вторгнення на територію так званих ДНР і ЛНР. Очільники квазіреспублік звернуться до держдуми Росії, яка визнає їх суб'єктами міжнародного права. Миттєво буде підписана угода про військове співробітництво, на базі якої Росія введе регулярні війська. Вона не буде мовчки спостерігати, як ми відвойовуємо ці території. На жаль, ми вже маємо такі випадки.

Якщо влітку на Донбасі все-таки відбудуться місцеві вибори, що це означатиме?

- Я не бачу, яким чином їх можна провести там влітку.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Донецьку Олександр Захарченко дозволив балотуватись будь-якому жителю України.

Зараз ви читаєте новину «Військовим шляхом Донбас не повернути - Тука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути