понеділок, 22 березня 2010 12:50

Влада Японії оголосила війну трудоголіками

Влада Японії оголосила війну трудоголіками

Уряд Японії вирішив більше не заохочувати трудоголіків. Зараз переважна більшість жителів країни працюють понаднормово. Брати повну відпустку вважається поганим тоном.

8,5 - за статистикою саме стільки днів відпустки в середньому беруть співробітники японських компаній впродовж року. Це навіть не половина від 18 днів, які їм належать за законом. Брати більше японцям не дозволяють місцеві особливості корпоративної етики: перед колегами незручно.

В Японії є приказка: "Якщо бігти на червоне світло, то тільки всім разом". Брати повну відпустку тут вважають зухвалим порушенням негласного табу. Прийнята в понеділок програма уряду, за задумом, повинна позбавити японців від тягаря особистої відповідальності, щоб вони користувалися правом на законний відпочинок без докорів сумління.

Але проблема полягає не тільки в цьому. Міністерство охорони здоров"я Японії попереджає, що надлишкова праця небезпечна для життя. У країні діють спеціальні клініки для трудоголіків. За даними уряду, переважна більшість японців працюють понаднормово, щорічно від перепрацювання помирають, і це тільки за офіційними підрахунками, не менше 500 чоловік. За неофіційними ж даними, їх кількість перевищує 10 тисяч осіб.

Надмірна запопадливість на службі в Японії вважається ефективним способом отримати надбавку до зарплати і прискорити кар"єрне зростання. У програмі заохочення відпусток урядовці безпосередньо звертаються до керівництва компаній з проханням не дозволяти співробітникам надриватися на роботі.

У деяких фірмах діють обмеження на понаднормову працю, але заборонити людям не ходити у відпустку влада поки не в змозі. Співробітник приватної компанії Акира Ямагуті зізнався: "У нашій компанії теоретично можна брати відпустку від 8 до 12 днів, але цим ніхто не користується. Адже якщо ти йдеш надовго, то в решти працівників стає більше роботи".

Втім, особливих ілюзій ніхто не плекає. Для початку передбачається довести середню тривалість відпустки хоча б до 10-12 днів. Поки ж єдиним ефективним способом боротьби з трудоголізмом в Японії залишається примусовий відпочинок у вигляді національних свят.

Вести

Зараз ви читаєте новину «Влада Японії оголосила війну трудоголіками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути