субота, 31 грудня 2016 10:25

Віталій Скоцик: "У дитинстві ялинку наряджали цукерками, до Водохреща залишалися лише обгортки"

У цей день усі чекають дива. На Новий рік люди покладають нові надії, мріють про зміни у своєму житті і в житті країни. Хтось у цей час іде в засніжені гори, хтось шукає казку за кордоном, а хтось воліє провести новорічну ніч у родинному колі. Як зустрічає Новий рік лідер Аграрної партії Віталій Скоцик – читайте у його ексклюзивному інтерв'ю Gazeta.ua.

 

Де зазвичай святкуєте Новий рік? Кудись їздите відпочивати?

Ні, ми нікуди не їздимо. Новий рік святкую традиційно вдома з дружиною і дітьми. Декілька разів експериментували і зустрічали не вдома. Я зрозумів, що просто не сприймаю таке святкування. Якось пішли в ресторан у новорічну ніч, я думав, що помру там від нудьги, п'яного народу і божевільної атмосфери. Для мене насолода – це спокійний вечір, без танців і гульок. Зустріти Новий рік у родинному колі, лягти спати десь о 2-ій ночі, і прокинутись у перший день нового року зі свіжою головою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст назвав 10 продуктів, що стрімко подорожчали за рік

Ялинку ставите на Новий рік? Яку обираєте?

Ялинку ставили завжди. У моєму дитинстві ялинки не купували. Треба було іти до лісника, домовлятися, я завжди був за це відповідальний. Їхав до лісу з лісником, сам вибирав дерево. Уже багато років у нас штучна ялинка. Ми привезли її ще в 1996 році із Великобританії, коли я там працював. Це 3-метрова красуня, яка прикрашає наш дім на новорічні свята уже 20 років. У дитинстві й іграшок особливо не було, знайти десь традиційну у вигляді кульки було за щастя, тож прикрашали власноруч, робили іграшки з кольорового паперу, вирізаними сніжинками прикрашали вікна. Особлива забава була - вбирання ялинки цукерками. Їх прив'язували на нитки. А потім - скільки терпіння вистачить дивитись на ці цукерки. Батьки, звісно, сварились, щоб ми їх не чіпали. Але до моменту, коли потрібно розбирати ялинку, на ній все одно залишались пусті обгортки, гарненько скручені наче в них щось є. Зараз, звісно, вибір іграшок величезний, але діти все одно люблять робити прикраси власноруч, цукерки вішають.

Які страви традиційні на вашому новорічному столі?

Новорічний стіл у нас ніколи не був особливо розкішним. 1 січня ще ж піст. Хоча батьки на 100% навряд чи дотримувались усіх вимог, але стіл все ж таки був з пісних страв. Коли почали з'являтись мандарини з апельсинами, це, напевно, були найбільш очікувані ласощі. Більш насичений стіл з м'ясними стравами уже готували на Різдво. Ця традиція збереглася і в нашій сім'ї, хоча постувати дітей ми й не примушуємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми у стані шторму. Він у 2017 році буде дуже непростим" - Скоцик

Подарунки рідним уже підготували? Вибираєте самостійно?

Я дуже люблю дарувати подарунки. Рідко коли хтось може вгадати, що саме я подарую. Я, як і до виступів, не люблю готуватись і планувати наперед, що купити. Зазвичай останні кілька днів перед Новим роком я присвячую вибору подарунків. Люблю просто ходити, дивитись на речі, думати про людину, для якої обираю, що саме може їй підійти. Іноді дарую книги, але для мене важливо вибрати таку, яка буде потрібна людині саме зараз, треба відчувати настрій. Іноді дарую прикраси. Вони не обов'язково мають бути дорогими. В останні роки я відкрив для себе чудові магазини з прикрасами з природного каміння. Вони не коштують шалені гроші, але такі подарунки можуть стати дуже цінними. Камінь - це ж природа, і за сотні років він заряджається енергетикою. Потрібно просто знати, як обирати. За кілька сотень гривень можна купити для людини річ, яка даруватиме гарну енергетику багато років. З наймолодшою дочкою увечері писатимемо листа Діду Морозу, цікаво, що вона у нього попросить. Зазвичай це прохання, які цілком реально виконати, а це прекрасно, коли можна втілювати дитячі мрії.

А ви самі у Діда Мороза вірили? Що він вам приносив?

Це як у тому анекдоті: "Спочатку ти віриш у Діда Мороза, потім не віриш, а потім сам стаєш Дідом Морозом". Десь так і у мене. В дитинстві вірив, звісно. Він зазвичай мені приносив в'язані шарфи, шкарпетки, светри. Певно, тому що мама любила в'язати. До речі, носити в'язанні шарфи люблю і досі. Не можу сказати, що я покладав особливо великі надії, що Дід Мороз реалізує всі мої мрії. Він жив тоді в бідних краях, а свої мрії я звик втілювати самостійно в життя. Колись дуже хотів ключку для хокею, і з дикої яблуні в лісі вирізалась просто прекрасна ключка, з якою я ганяв по льоду. Автомати ми робили зі стебел кукурудзи, у них легко було пробивати дірки, куди вставлялись 2 палиці – і все, автомат готовий. Хоч у моєму дитинстві іграшок особливо не було, ми були доволі винахідливими. Зараз люблю, коли Дід Мороз мені приносить книги, для мене це найкращий подарунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний стіл подорожчав на 600 гривень

Як створюєте собі новорічний настрій, якійсь фільми новорічні любите?

У моєму дитинстві, яке проходило в Радянському Союзі, новорічні фільми були класичні для всіх: "Іронія долі", "Пригоди Шуріка", "Кавказька полонянка". Для моїх дітей уже новорічна традиція - "Один удома". Вони залюбки щороку передивляються. Я ж люблю вишукувати новинки кінематографу на різдвяно-новорічну тематику. Ми залюбки ходимо сім'єю в кінотеатр на нові мультики чи сімейні фільми. У цей час хочеться чогось теплого, затишного, певною мірою романтичного. На жаль, у нас так і не навчились телеканали знімати якісні новорічні святкові вечори українською мовою. Хороші радіостанції уже є. Я з задоволенням слухаю "Країну", де в ефірі лише українська музика. Фільми уже почали якісні знімати, то й же "Поводир", "Гніздо Горлиці", "Той, хто пройшов крізь вогонь", "Століття Якова" - цілком достойні. Я все чекаю, коли з'являться гарні новорічні вечори з сучасною українською піснею.

Чого очікуєте від наступного 2017 року?

Наступний 2017 рік буде важким роком для всієї країни. Разом з тим, для мене як управлінця цей рік має стати успішним. Мої якості кризового менеджера найкраще проявляються саме в такий складний час. Коли в 2009 році мене визнали людиною року, я тоді отримав відзнаку в номінації "Кращий менеджер року - менеджер хаосу". Я вмію працювати в складних умовах. Для мене зараз головне завдання - привести до Верховної Ради якісний склад фахівців, який змінить систему управління економікою і дасть можливість країні поступально розвиватись. Не виключено, що дострокові парламентські вибори пройдуть уже в 2017 році, і ми зможемо досягнути мети. Головне, щоб до перевиборів була змінена виборча система на пропорційну з відкритими списками і щоб була знята депутатська недоторканість. Тоді в Верховну Раду ітимуть не люди, які ставлять мету відстоювати власні приватні інтереси і підкуповують цілі округи, а ті, хто хоче змінити країну. Хочеться вірити, що саме 2017 рік стане переломним, у хорошому розумінні, для нашої країни - Україна відштовхнеться від дна і кожен з нас житиме в цій країні у новому році краще!

Зараз ви читаєте новину «Віталій Скоцик: "У дитинстві ялинку наряджали цукерками, до Водохреща залишалися лише обгортки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути