середа, 08 серпня 2012 13:47

Виповнилося 4 роки російсько-грузинському конфлікту у Південній Осетії

Сьогодні, 8 серпня, виповнюється чотири роки з початку військового конфлікту між Грузією і Росією у Південній Осетії.

Після збройного конфлікту, що тривав до літа 1992 року, Грузія втратила контроль над Південною Осетією. З тих пір Цхінвалі домагався визнання незалежного статусу Південної Осетії, в той час як в Тбілісі продовжували вважати цю територію складовою частиною Грузії, пропонуючи осетинам лише автономію.

Автор: Фото: Reuters/ Livejournal.com
 

Ситуація різко почала розпалюватись влітку 2008 року. Після серії прикордонних інцидентів в ніч на восьме серпня грузинські війська почали військову операцію з відновлення конституційного порядку в Південній Осетії.

Проте в конфлікт втрутилася Росія, яка під приводом захисту громадян РФ ввела в республіку 58-у армію і підрозділи повітряно-десантних військ і після п'яти днів бойових дій витіснила грузинських військових з регіону. Дії російських військових були названі в Москві операцією з примусу Грузії до миру.

Автор: Фото: Reuters/ Livejournal.com
 

12 серпня бойові дії на території Грузії та Південної Осетії були завершені.

За даними влади Південної Осетії, в результаті дій грузинської армії загинули більше 1500 чоловік, проте Слідчий комітет при прокуратурі РФ документально підтвердив загибель 162 мешканців республіки.

За офіційними грузинським даними, в серпневому конфлікті 2008 року з грузинської сторони загинули 413 осіб, у тому числі 166 військових, 16 поліцейських і 220 цивільних осіб, поранення отримали 2234 осіб.

Автор: Фото: Reuters/ Livejournal.com
 

Після п'ятиденної війни Росія визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії, на території республік були розміщені російські військові бази. Крім того Москва надає Сухумі і Цхінвалі істотну фінансову і матеріальну допомогу. Грузія в свою чергу заявляє про окупацію її територій. Незалежність Південної Осетії та Абхазії також визнали Венесуела, Нікарагуа і Тувалу.

Автор: Фото: Reuters/ Livejournal.com
 

Зараз ви читаєте новину «Виповнилося 4 роки російсько-грузинському конфлікту у Південній Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути