вівторок, 21 жовтня 2014 13:24

Винних за "Іловайський котел" назве суд — Тимчук

Винних за "Іловайський котел" назве суд — Тимчук
Фото: portal.lviv.ua

Військовий експерт Дмитро Тимчук сумнівається, що начальник Генштабу Віктор Муженко і екс-міністр оборони Валерій Гелетей будуть покарані за трагедію під Іловайськом на Донеччині.

Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua, коментуючи звинувачення слідчої комісії Верховної Ради по розслідуванню подій.

"За 23-ри роки незалежності, лише один раз генерал був покараний за виконання службових обов'язків. Генерал від військово-повітряних сил опинився в СІЗО, коли збили російський літак. Більше таких випадків не знаю. Люди при великих зірках не несуть карної відповідальності. У ситуації з Іловайськом потрібно зрозуміти хід розслідування і аргументи слідства. Тоді розумітимемо чи варто говорити про кримінальну чи адміністративну відповідальність цих людей (Муженка і Гелетея — Gazeta.ua). Добре, що на високому рівні почали обговорювати провину генералітету. Тому що завжди генерали були недоторканими. Звинувачували рядових бійців чи командирів батальйонів", - розповів Тимчук.

Він зазначив, що позиція Генпрокуратури і слідчої комісії протилежна.

"Позиція слідчої комісії Верховної Ради і Генпрокуратури, м'яко кажучи, відрізняється. Невідомо наскільки вони вплинуть одна на одну. Варто зауважити, що позиція прокуратури не кінцева. Вона може лише висувати свої версії, проводити розслідування. Остаточну крапку в розслідуванні ставитиме суд. Він мимоволі вимушений бути об'єктивним, оскільки трагедія набула широкого суспільного обговорення. Проте ніхто не дасть гарантій, що ми почуємо адекватну і повністю об'єктивну кінцеву позицію", - розповів експерт.

Тимчук додав, що суспільству варто обговорювати позицію парламентського комітету: "Бажано знати якісь подробиці цих розслідувань на рівні, який не стосується військової таємниці. Тоді суспільство розумітиме наскільки ці версії відповідають дійсності чи це популізм".

Нагадаємо, слідча комісія Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом вважає, що в подіях винен Гелетей і Муженко. Голова комісії Андрій Cенченко заявив, що Міноборони та Генштаб системно протидіють розслідуванню. Зазначимо, на початку жовтня головний військовий прокурор Анатолій Матіос назвав першопричиною "Іловайської трагедії" дезертирство 5-го батальйону "Прикарпаття".

Зараз ви читаєте новину «Винних за "Іловайський котел" назве суд — Тимчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути